Zestaw jamón ibérico - paleta bellota

Kończyna przednia o okresie dojrzewania 20-28 miesięcy pochodząca od czarnej świni iberyjskiej, która żywi się wyłącznie żołędziami na wolnym wybiegu w okresie Montanera. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

W zestawie znajduje się specjalny stojak oraz nóż do krojenia jamona.

Czerwona etykieta.  Dowiedz się więcej o podziale jamón ibérico tutaj.

1 141,00 zł
Ilość:

Wybierz produkty z poniższych sekcjach
1x Nóż puño negro
45,00 zł
15,00 zł -30,00 zł 

Paleta ibérica bellota to przednia noga ciemnej świni iberyjskiej, która żywi się żołędziami na wolnym wybiegu. W świecie szynki suszonej jamón ibérico bellota stanowi absolutny szczyt, któremu nie dorównuje żaden inny produkt.

Odmiana ta pochodzi od świń iberyjskich hodowanych w rodzinnym gospodarstwie Simóna Martína w miejscowości Guijuelo w regionie Salamanki. W przeciwieństwie do palety cebo, świnie te występują w gajach dębowych w okresie montanera (od listopada do lutego) i żywią się wyłącznie żołędziami, aromatycznymi ziołami i korzeńkami. Dużo ruchu i dieta oparta głównie na żołędziach mają wtedy pozytywny wpływ na ostateczny smak szynki. Mięso nabiera łagodnego orzechowego smaku, a tłuszcz charakteryzuje się większą zawartością jednonienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych, przez co przypomina w konsystencji raczej oliwę z oliwek niż typowy tłuszcz wieprzowy. Przenikanie śnieżnobiałego tłuszczu do mięsa nadaje każdemu plasterkowi niesamowitą soczystość (więcej na ten temat w naszym artykule o degustacji jamón). Długie suszenie na paletach (od 20 do 28 miesięcy, w porównaniu ze standardowymi 16 miesiącami) gwarantuje szynce długotrwały smak "a curado", intensywny aromat i głęboki rubinowy kolor po przecięciu. Ponieważ jest to produkt, z którego Simón Martín jest bardzo dumny, każda sztuka, która wychodzi z secadero (suszarni) jest dokładnie sprawdzana. Ta szynka to idealna okazja, aby spróbować jamón ibérico bellota w "małym opakowaniu". 

W zestawie znajduje się specjalny stojak oraz nóż do krojenia jamona.

Jak wszystkie nasze produkty, jamón jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekadorze, bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

RODZAJ JAMONU

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest unikalna na skalę światową i czyni z jamón ibérico produkt wyjątkowy, nieporównywalny z innymi szynkami suszonymi. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także np. prosciutta di Parma czy San Daniele) jamón ibérico ma intensywniejszy i trwalszy smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną konsystencję dzięki tłuszczowi międzymięśniowemu.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich ten jamón ma etykietę czerwoną (inne gatunki mają etykiety białe, zielone i czarne). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej informacji na temat klasyfikacji jamonów iberyjskich można znaleźć tutaj

Jamón ibérico bellota (bellota oznacza po hiszpańsku żołądź) to najwyższej jakości i zarazem najdroższa szynka suszona nie tylko w Hiszpanii, ale na całym świecie. Aby uzyskać wyłączne oznaczenie "de bellota", świnia iberyjska musi być karmiona wyłącznie żołędziami i aromatycznymi ziołami w dębowym gaju na wolnym wybiegu zwanym dehesa (gaj jest określany jako dehesa, jeśli ma co najmniej 10 drzew na hektar) od września do marca. Przed wejściem na montanerę waga zwierzęcia musi wynosić od 92 do 115 kg, a pod koniec montanery musi ono przytyć co najmniej 46 kg dzięki diecie składającej się wyłącznie z żołędzi i ziół.

Przednia noga (łopatka) czarnej świni, "paleta ibérica", zawiera mniejszą ilość mięsa, a większą ilość kości, tłuszczu i skóry niż tylna noga jamón ibérico. Większy udział kości sprawia, że krojenie jest o stopień trudniejsze niż w przypadku tylnej nogi.

RODZAJ Ibérico
FORMAT Cała noga (łopatka) z kością
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA 20 miesięcy
ŻYWNOŚĆ Wolny zbiór żołędzi i aromatycznych ziół w gaju dębowym (Dehesa)
PRODUCENT Simón Martín
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1909 kJ (460 kcal)
Tłuszcz 38 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
Węglowodany 1 g
- w tym:  cukry 0,5 g
Białko  29 g
Sól 4,7 g

Jamón jest pakowany próżniowo w celu ułatwienia obsługi i logistyki (nie ma ryzyka zatłuszczenia opakowania zewnętrznego) oraz w celu zachowania jego smaku i jakości. Jeśli próżnia jest stuprocentowa, czyli idealnie sprasowana, szynka może być przechowywana w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku przerwania próżni, szynkę należy usunąć z opakowania. Dlatego konieczne jest regularne sprawdzanie stanu próżni; niekiedy maleńka szczelina może po dłuższym czasie zacząć zasysać powietrze. Powoduje to następnie rozwój pleśni dojrzewającej na jamonie. Przed spożyciem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godzin wcześniej, kiedy to w warunkach pokojowych skóra ma czas na ponowne stwardnienie i rozwinięcie silnego aromatu.  Więcej ważnych informacji można znaleźć w naszych często zadawanych pytaniach.

Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółową instrukcję cięcia w formie papierowej. Tutaj znajdziesz szczegółową instrukcję cięcia palety w formie elektronicznej.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close