» Przechowywania jamónu

PRZECHOWYWANIE PRZED POKROJENIEM

Najlepszym miejscem do przechowywania jamónu, jeśli został zakupiony w całości, jest jakiekolwiek suche miejsce z niezbyt zmienną temperaturą. W takich warunkach nie ma potrzeby bać się o niego i o jego jakość przez kilka miesięcy. Proces dojrzewania jamónu jest tak genialny, że kupując jamón w całości, kupujemy tym samym najbardziej odpowiednie opakowanie do przechowywania go. To samo potwierdzi każdy, kto przynajmniej raz był w Andaluzji, gdzie w każdym autentycznym barze zobaczymy ściany i sufity pokryte wiszącymi jamónami. Przechowywanie jamónu w lodówce nie jest konieczne, wręcz przeciwnie, nie jest to właściwe.

PRZECHOWYWANIE PO POKROJENIU

Gdy tylko jamón zostanie pokrojony po raz pierwszy, miejsce cięcia zostanie wystawione na utlenianie, a odsłonięte powierzchnie stopniowo zaczną robić się ciemniejsze i twardsze. Dlatego jamón należy poddać odpowiednim zabiegom po każdym krojeniu. Na szczęście istnieje kilka prostych i szybkich sposobów. Jednym z nich jest przykrycie odsłoniętych miejsc tłuszczem, który pozostał z pierwszych cięć. Następnie można posmarować rozcięcie cienką warstwą oliwy z oliwek. Nawet po pokrojeniu jamónu nie należy dawać go do lodówki. Należy jednak przechowywać go w suchych warunkach. Jeśli zjemy go mniej więcej w ciągu jednego miesiąca, jamón wytrzyma wspaniały i świeży. Wyłącznie w temperaturze pokojowej nie będzie w stanie rozwinąć intensywnego smaku, który w lodówce zostanie zbytecznie przytłumiony.