Wyjątkowy proces produkcji jamón polegający na długotrwałym dojrzewaniu na świeżym powietrzu, stanowi klucz do zbawiennego działania jamónu na nasze zdrowie. Powolne suszenie mięsa w odróżnieniu od obróbki cieplnej nie zmniejsza jego wartości odżywczych, a przy należytej procedurze nie wymaga stosowania konserwantów, np. rakotwórczego azotynu sodu E-250.
Zawartość witamin
Jamón zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, E i witaminy grupy D.
-
Zawartość minerałówbsah minerálů
Jamón jest naturalnym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, cynku i magnezu. Zwłaszcza z powodu zawartości żelaza, jego regularne spożywanie zaleca się w profilaktyce osteoporozy. -
Wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych
Jamón obok oliwy z oliwek jest jedynym naturalnym produktem spożywczym o tak wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów olejowych. Jednonienascycone tłuszcze zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. -
Źródło wysokiej jakości białek
Jamón stanowi bardzo smaczne źródło białek najwyższej jakości. Oprócz ich wysokiej zawartości należy wskazać również na wysoki udział podstawowych aminokwasów, które zwiększają ich korzystny wpływ na nasz organizm. W trakcie procesu dojrzewania dodatkowo dochodzi do hydrolizy białek do wolnych aminokwasów, co ułatwia trawienie jamónu Dlatego też jamón jest naprawdę lekkim pożywieniem, po którym nigdy nie poczujemy „kamienia” na żołądku. -
Brak konserwantów i barwników
Należy dbać, aby nie przekreślić zbawiennych skutków jamónu przyjmowaniem rakotwórczych konserwantów lub barwników. Chociaż naturalny proces produkcji jamónu umożliwia osiągnięcie najlepszych wyników z jednym składnikiem, solą, hiszpański rynek zalała epidemia przemysłowo produkowanych jamónów zawierających niebezpieczne dla zdrowia substancje E-250 i E-252.