TRWAŁOŚĆ OLIWY
Oliwa w odróżnieniu od wina nie dojrzewa, ale starzeje się. Z chwilą ekstrakcji oliwy z oliwek rozpoczyna się proces starzenia.
Oliwa powinna być przechowywana w ciemnych i nie nadmiernie ogrzewanych pomieszczeniach (do 23 °C). W takich idealnych warunkach i w zależności od udziału antyoksydantów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej wytrzyma 10 - 36 miesięcy. Na świetle przy podwyższonych temperaturach oliwa może jełczeć w terminie 2 - 3 miesięcy. Po otwarciu ogólnie rzecz biorąc zaleca się spożycie oleju w terminie ok. 2 miesięcy.
WROGOWIE OLIWY Z OLIWEK
Największymi wrogami oliwy z oliwek są:
- tlen
- sświatło
- ciepło
Tlen zwiększa udział wolnych kwasów tłuszczów. Podwyższona temperatura (więcej niż 25°C) ma negatywny wpływ na właściwości sensoryczne oliwy i wraz ze światłem przyspiesza jego jełczenie. Wystawienie na działanie światła przyczynia się również do zmniejszenia poziomu korzystnych dla zdrowia antyoksydantów.
PRZECHOWYWANIE OLIWY Z OLIWEK
W celu zachowania świeżości oliwy dobrze jest po otwarciu przechowywać ją w zamkniętym nieprzejrzystym naczyniu. Wybieraj oliwy w ciemnym szkole lub w blaszanym opakowaniu. Również, kiedy przechowujemy oliwę w ciemności nie możemy być pewni, w jaki sposób i ak długo oliwa była przechowana w poprzednim miejscu.
Najgorsze miejsce, w którym można przechowywać oliwę jest niestety tym najbardziej praktycznym: blisko kuchenki lub płyty do gotowania. Oliwa w pobliżu ognia wystawiona jest na temperaturę do 50 stopni i bardzo szybko się degeneruje.
Dla oliwy nie jest również korzystne ciągłe otwieranie i zamykanie. O wiele lepiej przelać oliwę z większego opakowania do mniejszego wykorzystywanego do bieżącej konsumpcji. Wskazuje, że jeśli butelka napełniona jest w mniej niż 80%, utlenianie oleju jest wyraźnie szybsze. Dlatego zaleca się przelanie oliwy do mniejszych opakowań, które będą całkowicie wypełnione. Zmniejszy to negatywny proce utleniania.
Jeśli masz duże opakowania oliwy, których nie zużyjesz w ciągu kilku miesięcy, należy tę oliwę zamrozić. Niska temperatura spowalnia utlenianie oliwy, a oliwa przy tym nie traci swojej naturalnej jakości.
OlIVA a zimNO
Zwłaszcza w Polsce często zdarza się, że pod wpływem niskiej temperatury oliwa zgęstnieje i zamgli się grudkami nieprzejrzystych cząsteczek. Nie jest to proces nieodwracalny, chodzi jedynie o stężenie woskowych części oliwy. Po ogrzaniu, cząsteczki bardzo szybko ponownie się rozpuszczą i oliwa będzie ponownie czysta, bez jakiejkolwiek zmiany w składzie lub wartościach odżywczych.
Przy 2 °C oliwa ma konsystencję miękkiego masła. Dlatego oliwa do stosowania w chłodzie czasami poddawana jest tzw. zazimowaniu, co polega na ochłodzeniu oliwy filtracji stałych wosków. Jeśli szukasz optymalnej temperatury do przechowywania oliwy z oliwek, musisz wiedzieć, że mądre głowy z branży są zgodne co do idealnie okrągłej temperaturze 10 °C.