» Jakość naszego jamónu

BEZ KONSERWANTÓW I BARWNIKÓW

Sól, mięso, sól, mięso, sól, mięso i tak w nieskończoność. Nasze jamóny nie mają żadnych konserwantów ani barwników. Udało nam się w morzu hiszpańskich producentów korzystających z niebezpiecznych konserwantów w procesie produkcji (zwłaszcza E-250 i E-252) nawiązać wyłączną współpracę z dwoma producentami, którzy w najbardziej rygorystyczny sposób zachowują tradycyjną procedurę i skład jamónu bez chemicznych barwników i konserwantów. Jako jedyni na rynku czeskim oferujemy autentyczny, czysty jamón produkowany według tradycyjnych procedur.

NATURALNY PROCES DOJRZEWANIA

Nasze jamóny dojrzewają w naturalny sposób na górskim powietrzu przez okres od 8 do 36 miesięcy w zależności od typu i rozmiaru giczy. Proces dojrzewania nie jest więc przyspieszany w klimatyzowanych magazynach, jak ma to miejsce w przypadku większości producentów w Hiszpanii, natomiast smak wraz z zapachem osiąga równowagę i intensywność, która jest nieporównywalna z przemysłowo produkowanymi produktami.    

OBNIŻONA ZAWARTOŚĆ SOLI

Jamón ma być delikatnie słony, ale słoność nigdy nie powinna przykrywać specyficznego smaku dojrzałego mięsa. Ponieważ jednak sól w przypadku producentów, którzy nie korzystają ze sztucznych dodatków (zwłaszcza E-250 i E-252), jest jedynym konserwantem jamónu w trakcie całego procesu, producenci mają tendencję  do przedłużenia faz solenia i później mięso cierpi na nadmierną słoność. Nasz jamón jest produkowany w ekstremalnie rygorystycznych warunkach, które umożliwiają zabezpieczenie konserwacji jamónu przy względnie mniejszej zawartości soli.

KONTROLA JAKOŚCI KAŻDEJ SZTUKI BEZPOŚREDNIO U PRODUCENTA

Pomimo, iż jesteśmy pewni, że wybrani przez nas dostawcy są najlepszymi, jakich ma do zaoferowania Hiszpania, sprawdzamy u producenta każdą przesyłkę sztuka po sztuce przed wysyłką do Czech. Każdy jamón opatrzony jest wyjątkowym kodem. W przypadku reklamacji nadzorujemy dokładną historię każdej sztuki jamónu i możemy zidentyfikować ewentualną wadę w procesie produkcji.

OPTYMALNE WARUNKI MAGAZYNOWANIA

Przed magazynowaniem jamónu pod nadzorem przedstawiciela hiszpańskiego dostawcy zrekonstruowaliśmy stare piwnice, które ze swoimi podstawowymi parametrami wilgotności i temperatury są najbliższe klasycznym hiszpańskim magazynom o nazwie bodega