Przepisy

Małże św. Jakuba z pietruszkowym majonezem z oliwy...

Przepis na smażone małże świętego Jakuba z majonezem z oliwy z oliwek extra virgin.

Ośmiornica po galicyjsku - pulpo ala gallega

Pulpo a la gallega to narodowa potrawa Galicji. Tradycyjnie ośmiornicę gotuje się w ogromnych miedzianych garnkach, kroi na kawałki i podaje z oliwą z oliwek i mieloną papryką na drewnianej desce.

Chleb tostowy z tortilla de patatas, alioli i chorizo

Tortilla de patatas jest często używana jako główny składnik różnych bagietek (bocadillo). Tutaj z kolei występuje z chorizo i czosnkowym majonezem alioli.

Chleb opieczony z domowym majonezem, jajkiem w...

Przepis na domowy majonez z oliwy z oliwek, która wraz z jajkiem w koszulce i zarumienionymi plasterkami cabecera de lomo (suszonej karkówki) stanowi podstawę tego prostego przepisu.

Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem

Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem to temat bardziej złożony niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Pierwszy problem leży w chlebie, drugi w pomidorze, trzeci w oleju, a czwarty w jamónie.

Ajoblanco z jamón (zimny krem z migdałów i czosnku)

Obok gazpacho, ajoblanco to najsłynniejsza zimna zupa hiszpańskiego południa. W przeszłości służyła jako prekursor zupy instant, gdy pasterze na andaluzyjskiej wsi brali suchą bazę ajoblanco, a...

Pieczone figi z jamonem

Jeśli uda Ci się znaleźć świeże figi, ten przepis to idealny sposób, aby zamienić je w smaczną przystawkę.

Krokiety z szynką jamon

Przepis na hiszpańskie krokiety z kawałkami szynki jamon.

Alcachofa frita con jamón - smażony karczoch z jamónem

Przepis na smażone karczochy z jamónem ze szczegółową instrukcją czyszczenia karczochów.

Rabo de toro - ogon byka z jamónem

Jeden z podstawowych przepisów kuchni hiszpańskiej. Długo ciągnięty ogon wołowy w gęstym sosie warzywnym z jamónem.

Kura a la Monserrat (gallina en pepitoria a la...

Hiszpański przepis na pieczonego kurczaka w garnku z aromatycznym sosem zagęszczonym gotowanymi żółtkami.

Fava fasola z jamónem - habas con jamón

Habas con jamón to popularne tapas w większości barów Granady. Ten prosty przepis można łatwo wypróbować, używając mrożonej fasoli.

Salmorejo - krem pomidorowy na zimno

Salmorejo to jedno z najpopularniejszych letnich dań tapas w Andaluzji. Delikatny krem z pomidorów i oliwy z oliwek jest doprawiony czosnkiem i zagęszczony chlebem.

Biały chleb z oliwą z oliwek i jamónem

Elementarny hiszpański przepis na tosty z białego chleba z oliwą z oliwek extra virgin i jamónem.

Pimientos de Padrón - przepis

Przepis na jedno z najpopularniejszych i chyba najszybszych hiszpańskich tapas. Dowiesz się również, czym można zastąpić pimientos de Padrón w naszych warunkach.

Przepis na churros (czurros)

Szczegółowy przepis na churros (czurros).
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close