Pulpo a la gallega to narodowa potrawa Galicji. Tradycyjnie ośmiornicę gotuje się w ogromnych miedzianych garnkach, kroi na kawałki i podaje z oliwą z oliwek i mieloną papryką na drewnianej desce.
Tortilla de patatas jest często używana jako główny składnik różnych bagietek (bocadillo). Tutaj z kolei występuje z chorizo i czosnkowym majonezem alioli.
Przepis na domowy majonez z oliwy z oliwek, która wraz z jajkiem w koszulce i zarumienionymi plasterkami cabecera de lomo (suszonej karkówki) stanowi podstawę tego prostego przepisu.
Chleb z pomidorem, oliwą i jamónem to temat bardziej złożony niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Pierwszy problem leży w chlebie, drugi w pomidorze, trzeci w oleju, a czwarty w jamónie.
Obok gazpacho, ajoblanco to najsłynniejsza zimna zupa hiszpańskiego południa. W przeszłości służyła jako prekursor zupy instant, gdy pasterze na andaluzyjskiej wsi brali suchą bazę ajoblanco, a...
Salmorejo to jedno z najpopularniejszych letnich dań tapas w Andaluzji. Delikatny krem z pomidorów i oliwy z oliwek jest doprawiony czosnkiem i zagęszczony chlebem.
Przepis na jedno z najpopularniejszych i chyba najszybszych hiszpańskich tapas. Dowiesz się również, czym można zastąpić pimientos de Padrón w naszych warunkach.