Fot.: Spotkanie firmowe
David i Lukaš
1. David Valtr – dyrektor
David uwielbia jamón od trzynastego roku życia, kiedy po raz pierwszy był na wakacjach w Hiszpanii z rodzicami. Od tego czasu stale tam wraca, próbując nauczyć się hiszpańskiego. Niestety bez powodzenia. Po dziesięciu latach na kierowniczych stanowiskach w PR postanowił poświęcić swoją energię na projekt, którym stara się ludziom sprawiać radość. David mówi o sobie, że jest misjonarzem, który usuwa zło trujących kiełbasek i chce je w pełni zastąpić pachnącymi autentycznymi szynkami.
2. Lukáš Beneš - dyrektor
Wolny czas Lukáš spędza na tzw. pobytach studyjnych w andaluzyjskich barach i targach, gdzie niestrudzenie poszukuje najlepszego jamónu, najsmaczniejszych kiełbasek i najciekawszej oliwy z oliwek dla wszystkich smakoszy. Jest agentem, który odwiedza producentów i na podstawie kłębka kryterii wybiera najlepsze z najlepszych, aby prawdziwe perełki hiszpańskiej gastronomii trafiły na Twój stół. Posiada licencję zawodową Cortador.
Początek
Firma Jamón, s.r.o., została założona jako wymarzona firma czterech przyjaciół w 2011 roku, aby oferować jamón w pełnej autentyczności w Czechach. Nie chcieliśmy, aby jamon był jednym z wielu produktów. Chcieliśmy po prostu mieć jamón, żyć jamónem i pokazać jamón dalszym ludziom z całą jego bogatą kulturą. Zostawiliśmy więc zostawiliśmy wszystko, zostawiliśmy wszystkie inne projekty i rzuciliśmy się w jamón.
Jamón bez dodatków
Szukaliśmy tylko tradycyjnego, naturalnie suszonego jamonu bez azotynów i azotanów, a to elementarne kryterium, któremu jesteśmy wierni w przypadku wszystkich naszych produktów do dziś, jest momentem decydującym o naszym portfolio.
Start jamona
Od pierwszych chwil było jasne, że Czesi lubią jamona, że mają z nim intymną relację, jakby znali go od zawsze. Start był piękny i dynamiczny, kilkakrotnie sprowadziliśmy profesjonalnego cortadora, założyliśmy własną hurtownię, zaczęliśmy współpracę z rastauracjami, organizowaliśmy kursy i degustacje, uruchomiliśmy e-sklep i cieszyliśmy się z sukcesu.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Po kilku latach rozszerzyliśmy naszą ofertę o intensywną oliwę z oliwek Laguna de la fuente de piedra o rekordowo niskiej kwasowości 0,1%. Początkowo zależało nam na tym, aby dla naszych klientów korporacyjnych było to tylko uzupełnienie do jamonu, dżemów, ale wkrótce oliwa z oliwek stała się kolejną ważną gałęzią naszej działalności.
Kiełbasy bezazotynowe
Kolejnym ekologicznym krokiem były najwyższej jakości kiełbasy ze świń iberyjskich, które wbrew twierdzeniom niektórych zrzędom, którzy twierdzą coś przeciwnego, dojrzewają naturalnie bez użycia soli azotynowych.
Dzisiaj
Dziś mamy już połowę Czech i gonimy w Lamborghini. Nie, nie….... jesteśmy ale najważniejszym importerem hiszpańskiej suszonej szynki i staliśmy się wyraźnym punktem dla każdego, kto chce dowiedzieć się czegoś o fascynującym świecie hiszpańskiej suszonej szynki, a przede wszystkim chce jej skosztować w najlepszej możliwej jakości.