AKCESORIA
Jamón, i w ogóle każda suszona szynka najlepiej smakuje i pachnie, gdy jest świeżo pokrojona. I ta najdroższa szynka z plastikowego opakowania nigdy nie będzie miała takich delikatnych właściwości. Poszczególne kawałki miały już kontakt z powietrzem, utleniły się i rozwinęły swój charakterystyczny smak i aromat. Niestety, nie u ciebie w domu, ale w sąsiedztwie przemysłowej linii do krojenia. Przygotowanie przysmaku w domu nie jest trudne. Już w kilka dni można nauczyć się, jak prawidłowo przygotować cienkie plastry jamón i tym samym cieszyć się wspaniałymi doznaniami smakowymi. Podstawowe narzędzia, które będą potrzebne do dobrego krojenia to specjalny nóż (cuchillo) i jamonero (stojak do szynki). Więcej informacji można znaleźć w szczegółowych instrukcjach dotyczących krojenia jamónu i krojenia palety.
Oprócz hiszpańskiej szynki suszonej, akcesoria wymienione w tej kategorii nadają się również do prosciutto di Parma (szynki parmeńskiej), jambon de Bayonne i innych szynek suszonych w całości.