Przepis: Pollo al ajillo - kurczak na czosnku

Co to jest pollo al ajillo?

Pollo al ajillo, czyli kurczak z czosnkiem, to klasyka śródlądowych restauracji turystycznych. Kurczaka pieczonego w obfitej kąpieli w wysokiej jakości oliwie z oliwek z całymi ząbkami czosnku podaje się jako tapa lub jako całą porcję (porcję do podziału). Najczęstszym dodatkiem są ziemniaki smażone na oliwie z oliwek lub bardziej wyszukane patatas a lo pobre. Ponadto aromatyczny sos z oliwy i zredukowanego wina zachęca do spożycia go z kromką białego chleba.

Zaletą tego przepisu jest to, że łatwo jest uzyskać autentyczny smak w krótkim czasie i bez egzotycznych składników. Nie należy bać się dużych ilości czosnku. Popularna metoda nieobranych całych ząbków uwalnia ostry smak czosnku delikatnie i powoli, a sam czosnek powoli się konfituje, dzięki czemu na końcu jest łagodny w smaku i konsystencji.

czwartek, 29. maja 2025
Wszystko idealnie. Te czosnki wcale nie są złe.
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
środa, 30. października 2024
środa, 30. października 2024

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close