Co to jest pollo al ajillo?
Pollo al ajillo, czyli kurczak z czosnkiem, to klasyka śródlądowych restauracji turystycznych. Kurczaka pieczonego w obfitej kąpieli w wysokiej jakości oliwie z oliwek z całymi ząbkami czosnku podaje się jako tapa lub jako całą porcję (porcję do podziału). Najczęstszym dodatkiem są ziemniaki smażone na oliwie z oliwek lub bardziej wyszukane patatas a lo pobre. Ponadto aromatyczny sos z oliwy i zredukowanego wina zachęca do spożycia go z kromką białego chleba.
Zaletą tego przepisu jest to, że łatwo jest uzyskać autentyczny smak w krótkim czasie i bez egzotycznych składników. Nie należy bać się dużych ilości czosnku. Popularna metoda nieobranych całych ząbków uwalnia ostry smak czosnku delikatnie i powoli, a sam czosnek powoli się konfituje, dzięki czemu na końcu jest łagodny w smaku i konsystencji.
Przepis: Pollo al ajillo - kurczak na czosnku
Składniki:
- 1 kg kurczaka ze skórą, pokrojonego na kawałki o długości ok. 6 cm
- 100 ml oliwy z oliwek
- 6 nieobranych ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- Gałązka rozmarynu lub tymianku, lub jedno i drugie
- 200 ml wytrawnego scherry lub białego wytrawnego wina
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Posól i opieprz kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
- Rozgrzej głębszą patelnię lub garnek o wystarczająco dużym dnie z oliwą z oliwek na średnim ogniu i usmaż w nim kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu. Kurczak powinien smażyć się na oleju przez co najmniej 10-15 minut.
- Dodaj ząbki nieobranego czosnku, liść laurowy, rozmaryn i/lub tymianek i piecz, często mieszając, przez kolejne 10 minut.
- Wlej wino, ostrożnie poluzuj przyrumienione kawałki na dnie garnka i gotuj, aż prawie całe wino odparuje (około 5 minut).
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!