Przepis: Pollo al ajillo - kurczak na czosnku

Co to jest pollo al ajillo?

Pollo al ajillo, czyli kurczak z czosnkiem, to klasyka śródlądowych restauracji turystycznych. Kurczaka pieczonego w obfitej kąpieli w wysokiej jakości oliwie z oliwek z całymi ząbkami czosnku podaje się jako tapa lub jako całą porcję (porcję do podziału). Najczęstszym dodatkiem są ziemniaki smażone na oliwie z oliwek lub bardziej wyszukane patatas a lo pobre. Ponadto aromatyczny sos z oliwy i zredukowanego wina zachęca do spożycia go z kromką białego chleba.

Zaletą tego przepisu jest to, że łatwo jest uzyskać autentyczny smak w krótkim czasie i bez egzotycznych składników. Nie należy bać się dużych ilości czosnku. Popularna metoda nieobranych całych ząbków uwalnia ostry smak czosnku delikatnie i powoli, a sam czosnek powoli się konfituje, dzięki czemu na końcu jest łagodny w smaku i konsystencji.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close