Oliwa z oliwek jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Jego spożywanie uważa się za korzystne dla zdrowia, ponieważ zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin.
OLEJ Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
Oleje, które są wytwarzane bezpośrednio ze świeżych oliwek, przy użyciu wyłącznie procesów mechanicznych i przede wszystkim w niskich temperaturach. Procesy mechaniczne stosowane w produkcji olejów obejmują sortowanie i oczyszczanie, dekantację, mielenie i mieszanie, wirowanie i filtrację. Oleje z pierwszego tłoczenia nie dotyczą zatem olejów otrzymywanych w wysokich temperaturach w procesach rozpuszczania i reestryfikacji.
Najlepiej myśleć o oliwie z pierwszego tłoczenia jako o soku ze świeżych oliwek, który nie wymaga dalszej obróbki chemicznej i nadaje się do natychmiastowego spoż
Do olejów z pierwszego tłoczenia należą:
OLIWA EXTRA VIRGIN
Oleje o kwasowości mniejszej lub równej 0,8%.
Nasze oliwy Laguna de Fuente de Piedra mają kwasowość do 0,1%.
OLIWA VIRGIN
Oleje o kwasowości mniejszej lub równej 2.0 %
OLEJ NIEZDATNY DO SPOŻYCIA (ZWANY LAMPANTE)
Oleje o kwasowości większej niż 2,0%
OLEJE INNE NIŻ Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA
Oleje te otrzymywane są przez zastosowanie rozpuszczalników lub innych środków chemicznych w wysokich temperaturach
RAFINOWANA OLIWA Z OLIWEK
Oleje produkowane w procesie rafinacji z olejów z pierwszego tłoczenia, które nie spełniają wymagań do spożycia. Proces rafinacji zmniejsza m.in. kwasowość oleju, jednocześnie eliminuje wiele korzystnych substancji. Kwasowość olejów rafinowanych nie może przekraczać 0,3%. Kwasowość olejów rafinowanych doprowadziła do wprowadzenia w Hiszpanii pozornie nielogicznego środka, który zakazuje producentom oliwy z oliwek podawania kwasowości ich produktu bez podania pełnego składu chemicznego produktu. Przepisy te miały zapobiec wprowadzającej w błąd reklamie producentów olejów rafinowanych, którzy porównywali kwasowość swoich produktów z kwasowością olejów z pierwszego tłoczenia.
OLIWA Z OLIWEK (NIE Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA)
Mieszanka rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z pierwszego tłoczenia o kwasowości poniżej 2 %. Kwasowość mieszaniny nie może przekraczać 1 %.
SUROWA OLIWA Z OLIWEK ZE SKRAWEK
Skrawki to produkt odpadowy z procesu ekstrakcji oleju z pierwszego tłoczenia. Stałe części oliwki, z których nie można mechanicznie wydobyć większej ilości oleju na zimno, poddawane są działaniu rozpuszczalnika i wysokiej temperatury.
RAFINOWANA OLIWA Z OLIWEK ZE SKRAWEK
Olej otrzymywany w procesie rafinacji z oleju poprzedniej kategorii. Kwasowość nie może przekraczać 0,3 %.
OLIWA Z OLIWEK ZE SKRAWEK
Olej ten jest mieszanką rafinowanego oleju ze skrawek z olejem z pierwszego tłoczenia o kwasowości poniżej 2%. Kwasowość mieszaniny nie może przekraczać 1 %.