Przepisy

Alcachofas con jamón - karczochy z jamonem

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na dania z karczochów, doskonały jako samodzielna tapa lub jako dodatek do pieczonego mięsa.

Pimientos asados - pieczone papryki

Przepis na pieczone papryki w piekarniku, które są wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej jako dodatek do pieczonego mięsa, ryb lub jako samodzielna sałatka czy tapas.

Albóndigas con tomate - mięsne klopsiki

Albóndigas con tomate to tapas popularne w całej Hiszpanii. Pierwotnie był to przepis arabski, odkrycie pomidora ostatecznie zmieniło go w jego obecną, najbardziej rozpowszechnioną formę, którą...

Sardinas rebozadas con jamón y pimiento - sardynki...

Chrupiące sardynki nadziewane jamonem i pieczoną papryką to wyrafinowana wersja zwykłych smażonych sardeli czy sardynek. Słodka papryka z wyrazistym jamónem uzupełnia intensywny smak mięsa sardynki.

Boquerones al limón - smażone sardele na cytrynie

Smażone sardele na cytrynie to ulubione tapas andaluzyjskiej części hiszpańskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Marynowanie ich w soku z cytryny odróżnia je od klasycznych smażonych sardeli.

Papas asadas con mojo - pieczone ziemniaki z...

W tym przepisie małe nowe ziemniaki są pieczone tylko z solą i oliwą z oliwek. Mogą być podawane samodzielnie jako tapas lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Najlepsze są jednak z pikantnymi salsami...

Gambas con fino y jamón - krewetki z sherry i jamónem

W tym przepisie na tapas, krewetki są krótko gotowane w aromatycznym sosie z wytrawnej sherry, czosnku i jamón. Ten przepis należy podawać z białym chlebem do maczania w pysznym soku..

Almejas con fino y jamón - małże z sherry i jamónem

Popularny przepis na tapas z andaluzyjskiego regionu Kadyks. W pozornie nietypowym połączeniu jamona i małży rolę pośrednika pełni wytrawna sherry o bardzo silnym aromacie.

Gambas fritas - krewetki smażone w cieście

Gambas fritas, czyli smażone krewetki, obtaczane są w cieście z mąki, jajka i pietruszki, a następnie smażone w grubej warstwie oliwy z oliwek. Jeśli chcesz przekonać kogoś do zamiłowania do owoców...

Gambas a la plancha - krewetki na patelni

Gambas a la plancha (krewetki smażone na patelni) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni hiszpańskiej. Technika a la plancha polega na pieczeniu krewetek na sucho na warstwie...

Mojo verde - zielona pikantna salsa

Mojo verde to świeża zielona ostra salsa. Szczególnie nadaje się do pieczonych ryb i pieczonych warzyw. Jest bardzo lubiany na Wyspach Kanaryjskich.

Mojo picón - czerwona pikantna salsa

Klasyczny pikantny dip z Wysp Kanaryjskich, z ostrych papryczek i kminku, podawany do pieczonych i grillowanych mięs, ryb i pieczonych warzyw.

Papas arrugadas - pomarszczone ziemniaki

Papas arrugadas to spektakularne tapas, które smakują każdemu. Posolone ziemniaki zanurzane są w pikantnym sosie z kolendry mojo verde i z ostrych papryczek mojo picón.

Calamares fritos - smażone kalmary

Jeden z najpopularniejszych przepisów na tapas z owocami morza w Hiszpanii. Przepis zawiera instrukcje dotyczące czyszczenia kalmarów oraz dwa warianty obtoczenia w panierce.

Calamares con papas asadas - kalmary z pieczonymi...

Prosty hiszpański przepis na kalmary z pieczonymi ziemniakami. Poradzimy, jak oczyścić kalmary i na co uważać w przepisie.

Garbanzos con espinacas - ciecierzyca ze szpinakiem

Autentyczny przepis na tradycyjne tapas z gotowanej ciecierzycy ze szpinakiem i gęstym, aromatycznym sosem z pieczonego chleba i kminku rzymskiego.

Gambas pil pil - krewetki pil pil

Gambas pil pil to podstawa hiszpańskiego południa. Prosty przepis na krewetki krótko konfitowane w oleju z dodatkiem czosnku i chili to jeden z najsmaczniejszych przepisów na krewetki.

Pollo al ajillo - kurczak na czosnku

Autentyczny przepis na hiszpańskiego kurczaka z czosnkiem. Pieczone kawałki kurczaka w oliwie z wyrazistym sosem z czosnku i wytrawnego wina.
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close