Przepis: Smażone ziemniaki en adobillo
Składniki:
- 500g ziemniaków - obranych i pokrojonych w plastry o grubości 1 cm
- 1 dcl oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki ( ewentualnie jeszcze 1 łyżeczka kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 kromki starego białego chleba namoczone w 1 dcl wody (i wyciśniętego)
- sól
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. W pojedynczej warstwie usmaż solone ziemniaki przez 10 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. Pilnuj, by nie nabrały zbyt szybko koloru - w razie potrzeby zmniejsz ogień. Na ostatnie dwie minuty dodaj 3 obrane ząbki czosnku i smaż ze wszystkich stron na jasnobrązowy kolor. Wyjmij ziemniaki i odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
-
W moździerzu z mieszanki chleba, czosnku i pieprzu przygotuj delikatną papkę.
-
Z patelni usuń większość oleju, postaw ją na małym ogniu, dodaj mieloną paprykę (i ewentualnie kminek), rozpuść w pozostałym oleju (uważaj, żeby nie przypalić papryki). Dodaj ziemniaki, papkę z moździerza, 3 łyżki wody, wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i poczekaj aż płyn odparuje. Zdejmij z ognia i wmieszaj łyżeczkę octu winnego.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!