Ten łatwy i szybki przepis na fasolkę z jamónem jest jednym z bardziej tradycyjnych przepisów kuchni andaluzyjskiej, zwłaszcza jesienią, kiedy rynki zapełniają się włochatymi strąkami zielonej fasolki. Najczęściej podaje się je jako tapas. Naturalnym środowiskiem dla tego przepisu są bary tapas w Granadzie. Fasola użyta w tym przepisie to miękkie, świeżo wyłuskane strąki fasoli, których nie trzeba wcześniej namaczać ani przygotowywać w inny sposób.
Przepis: Fava fasola z jamónem - habas con jamón
Składniki:
Zdjęcie: Świeże niełuskane i łuskane ziarna fasoli fava.
- 750 g świeżo wyłuskanej lub mrożonej fasoli
- jedna duża cebula drobno posiekana
- jeden ząbek czosnku
- 200 g jamónu pokrojonego w drobną kostkę - najlepiej resztki z kości, jeśli masz cały udziec
- 50 ml wytrawnej sherry lub białego wytrawnego wina ( opcjonalnie)
- drobno posiekana natka pietruszki
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni z oliwą z oliwek podsmażyć cebulę na średnim ogniu, dodać łuskaną fasolę, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 10-15 minut, dopóki fasola nie stanie się miękka. Dodać jamón, wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze 5 minut i natychmiast podawać, udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!