Co to są pimientos de Padrón
Pimientos de Padrón ( papryczki padróńskie ) to małe zielone papryczki tradycyjnie uprawiane w Galicji, w Hiszpanii. Ich główny sezon trwa od maja do października, ale w Hiszpanii można je kupić przez cały rok. Gotuje się je krótko w całości na rozgrzanej patelni i podaje na gorąco z łodygą, która służy jako naturalny uchwyt i podania do ust.
Jaka jest różnica między pimientos de Padrón a pimientos de Herbón?
Pimientos de Padrón, czyli papryczki padróńskie, to potoczna nazwa tego rodzaju papryki. Padrón to obszar w Galicji, do którego w XVI wieku misjonarze z Nowego Świata przywieźli paprykę z Meksyku jako dar dla swoich współbraci zakonnych. Herbón to miejscowość położona na tym obszarze, której pochodzenie jest oficjalnie chronione. Tak więc, podczas gdy papryki Padrón są uprawiane w wielu częściach Hiszpanii i Maroka, papryki o chronionym rodowodzie są uprawiane tylko w Galicji w rejonie Padrón i znane są pod nazwą de Herbón.
Czy pimientos de Padrón są ostre?
Nie w zdecydowanej większości, ale jednocześnie prawie każda porcja ma przynajmniej jedną paprykę, która pali jak diabli. Prawdą jest również, że bardziej dojrzałe papryki o lekko czewonym kolorze są ostrzejsze..
Na co zwracać uwagę przy wyborze papryczek?
Papryczki powinny być jasnozielone, ze świeżym połyskiem, bez brązowych plam.
Czym zastąpić pimientos de Padrón?
Na południu Hiszpanii do wielu potraw dodaje się smażone świeże zielone papryki. Ponieważ są one nieco grubsze i twardsze niż małe papryczki padróńskie, staraj się używać jak najmniejszych papryczek i smaż je minutę lub dwie dłużej.
Zdjęcie: Papryczki padrońskie można zastąpić młodą zieloną papryką
Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowań?
Ta tapa jest jedną z najprostszych potraw i nie da się jej zepsuć, jeśli będziesz trzymać się przepisu. Papryka jest tak delikatna, że nie trzeba się obawiać zbyt krótkiego jej przygotowania. Można je również spożywać na świeżo, a sztuką jest połączenie świeżego, chrupiącego miąższu z szybko przypieczoną skórką i solą morską. Zaleca się dokładne wysuszenie papryczek, w przeciwnym razie na kuchence powstanie strefa wojny. Nadal będą skwierczeć, ale nieco mniej.
Zdjęcie: Przed smażeniem papryczki należy dokładnie osuszyć, w przeciwnym razie będą odlatywały.
Przepis: Pimientos de Padrón - przepis
Składniki:
- 200 g papryczek Padrón
- Sól gruboziarnista (morska) (lub płatki soli morskiej)
- 40 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej suchą patelnię na najwyższym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek. Odczekaj 20 sekund.
- Dodaj papryczki i smaż je ze wszystkich stron przez jedną minutę.
- Pozostaw je na chwilę do odsączenia na papierowym ręczniku.
- Posyp grubą solą
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!