Przepis na churros (czurros)

Churros smakują lepiej, niż może się wydawać na papierze lub ekranie.

Ciasto

Jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek, nie ma rzeczy nieudanych:

  1. Należy uważać, aby nie zagotować wody. Gotuj ją pod przykryciem i pilnuj, aby wrzucić mąkę, gdy tylko zacznie wrzeć.
  2. Mąka nie ma zbyt dużego znaczenia. Z naszego doświadczenia wynika, że taki sam efekt można uzyskać, używając dowolnej zwykłej mąki pszennej.
  3. Warto ugniatać ciasto w dłoniach, aby wyeliminować wszelkie suche miejsca.

Smażenie

Potrzebna jest dosyć duża ilość oleju. Jeśli robisz tylko podaną tu ilość, nie przesadzaj z wielkością patelni, aby nie trzeba było wlewać całej butelki. Wystarczy olej słonecznikowy, można go używać wielokrotnie do smażenia churros. Churros nie pozostawiają żadnych kawałków, które spalają się w oleju. Churros powinny być naprawdę całkowicie zanurzone w oleju. Idealna temperatura to 170-180 stopni. Spróbuj najpierw usmażyć mały kawałek i po usmażeniu na chrupko sprawdź, czy nie jest surowy w środku. Jeśli nie masz termometru, możesz spróbować starej hiszpańskiej sztuczki z kawałkiem chleba. Jeśli zacznie skwierczeć, olej jest gotowy. Olej nie powienien jeszcze dymić.

Serwowanie

Churros je się bez posypania a maczane w kawie z mlekiem lub gorącej, gęstej czekoladzie. Można je też ale posypać cukrem lub mieszanką cukru i cynamonu. Ostatnia opcja jest naszą ulubioną, podobnie jak w większości krajów Ameryki Południowej.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close