Krokiety z szynką jamon

Kiedy przypominam sobie, że w latach 90. nie jedliśmy niemal nic poza krokietami smażonymi na starym oleju, dziwię się, że wciąż żyjemy. Pewnego dnia obwoźny stragan z krokietami i frytkami stanął między naszą szkołą a przystankiem autobusowym i kiedy zbiegli się wygłodniali klienci, został tam na długo. Smród spalonego oleju wprawił w trans całą szkołę i nawet najbiedniejsi uczniowie wydali ostatnie oszczędności rodziców na porcję przesiąkniętych paskudnym tłuszczem krokietów podanych na plastikowym talerzyku.

Rozumiecie chyba zatem, że nasz stosunek do krokietów jest nacechowany sentymentem bazującym na intymnej więzi. Zrozumiałe wydaje się zatem i to, jak byliśmy podekscytowani, gdy dowiedzieliśmy się, że Hiszpanie uważają krokiety za jedno z najsmaczniejszych dań. Niejednokrotnie występują tam one jako osobne danie w menu dobrej restauracji. Nie są to jednak nasze swojskie garmażeryjne krokiety z mrożonki, ale delikatne cacka z beszamelu i z wyborną dojrzewającą szynką, które podaje się czasem z sosem czosnkowym. Mają cienką chrupiącą skórkę, która kryje w sobie kremowe beszamelowe nadzienie.

Są dość pracochłonne w wykonaniu, ale warto spróbować, nie pożałujecie :-)

krokety s jamónem

Zdjęcie: Krokiety z beszamelem są często daniem głównym w Hiszpanii

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close