Biały chleb skropiony oliwą z oliwek i cienki plasterek dobrego jamona to największy przywilej, jakim mogą cieszyć się posiadacze dobrego jamona na co dzień. Prostota tego dania nie umniejsza jego doskonałego smaku. Upewnij się, że masz najlepszej jakości składniki. Ponieważ danie to przygotowuje się z trzech podstawowych i absolutnie niezastąpionych składników, absolutnie konieczne jest, aby były one najwyższej jakości. Lepiej zrezygnuj z tego dania, jeśli nie masz dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia, ręcznie krojonego jamónu nie zapakowanego w folię i najlepiej białego chleba pieczonego na drewnie (w przypadku chleba można pójść na jedno ustępstwo i kupić dobrze wypieczony biały chleb z elektrycznego piekarnika). Wysuszona szynka z folii, niedosmażona bagietka czy kwaśna oliwa z oliwek mogą zepsuć wszelką rozkosz, dlatego jeśli nie masz odpowiednich składników, posmaruj raczej chleb masłem i posyp solą.
Przepis: Biały chleb z oliwą z oliwek i jamónem
Gotowanie:
5 min.
Razem:
5 min.
Porcja:
1
Składniki:
- jamón iberico lub serrano pokrojony ręcznie w półprzezroczyste plasterki
- oliwa z oliwek extra virgin
- biały chleb
- (alternatywnie dojrzałe świeże pomidory)
Sposób przygotowania:
Chleb pokrój w cieńsze kromki (zbyt grube kromki niepotrzebnie wyciszą smak jamona), skrop je kilkoma kroplami oliwy i dodaj jeden plaster jamona. Odpowiednią odmianą jest grillowanie kromek chleba skropionych oliwą z obu stron. Chleb z oliwą i jamónem to sama esencja Andaluzji, ale nic nie pobije złożonego smaku, jaki sok pomidorowy dodaje do tego pięknie prostego dania. Zabawnie jest patrzeć, jak hiszpańskie rodziny na wycieczkach kroją duże kromki białego chleba i smarują je pokrojonymi pomidorami. Jeśli dodasz odrobinę oliwy i plasterek szynki, to po skosztowaniu urzeknie Cię autentyczne uczucie rozkoszy. Najwygodniej jest jeżeli pokroisz na brunch kilka cienkich plasterków szynki i zrobisz prostą sałatkę z pomidorów z oliwą z oliwek i octem. Następnie maczaj kromki chleba w mieszaninie oleju, soku pomidorowego i octu na dnie miski sałatkowej, połóż na wierzchu szynkę i zajadaj sałatkę.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!