Przepis: Oryginalne gazpacho z Andaluzji

Oryginalne gazpacho z Andaluzji

Gazpacho świetnie sprawdza się zarówno w upalne hiszpańskie lato, jak i w czasie północnoeuropejskiej zimy. Jest to, obok paelli, najbardziej znane hiszpańskie danie. Co stanowi także powód, dla którego przepisy na tę potrawę są często pełne dziwacznych ulepszeń. Postaramy się to naprawić i przedstawić Państwu autentyczny przepis na oryginalne andaluzyjskie gazpacho. Gazpacho jest banalnie łatwe w przygotowaniu. Należy jednak zwrócić baczną uwagę na dobór składników. Nie bez powodu sezon na gazpacho przypada latem. Dopiero bowiem o tej porze roku można dostać w pełni dojrzałe pomidory o urzekająco słodkim smaku. Najbardziej odpowiednią odmianą pomidorów na gazpacho są tzw. tomates de pera. Są to owalne, podłużne w kształcie pomidory gruntowe, często używane w kuchni włoskiej. Znanymi odmianami tego gatunku pomidorów są San Marzano i Roma VF. Ale wybierając składniki na gazpacho, nie zapominajmy o najważniejszym: wszystkie warzywa, jakie doń trafią, muszą być dojrzałe. Dlatego wybierajmy dojrzałe, także okrągłe pomidory, zamiast upierać się przy niedojrzałych owalnych gatunkach.

Gazpacho

sobota, 19. lipca 2025
Tęsknię za papryczkami chili.
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
piątek, 4. lipca 2025
Wróciłam z Barcelony, jedliśmy Gazpacho codziennie, było wyśmienite, teraz zrobiłam je w domu i nie smakuje już tak samo, więc jest dla mnie numerem jeden
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
wtorek, 17. czerwca 2025
Do gazpacho mogę dodać również ciemny chleb. Bardziej mi smakuje z ciemnym chlebem.
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close