Nadziewane kalmary to bardzo popularne danie w Hiszpanii. Nie ma jednak na świecie kucharza, który przynajmniej raz w życiu nie zamienił tego pysznego składnika w niejadalną gumę do żucia. A przecież z kalmarami jest całkiem prosto. Smażyć na gorącej patelni przez minutę z każdej strony lub dusić przez co najmniej 35 minut, w zależności od wielkości. Wszystko pomiędzy tym kończy się katastrofą.
Przepis: Kalmary nadziewane jamonem
Składniki:
600g mniejszych kalmarów (4-6 szt.)
2 cebule
100g jamón serrano
2 ząbki czosnku
1 szklanka białego wytrawnego wina
natka pietruszki
1 łyżka bułki tartej
oliwa z oliwek extra virgin
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Czyszczenie kałamarnic
Oddziel głowę z mackami i wnętrznościami od dzwonkowatego ciała delikatnym pociągnięciem.
Odetnij macki tuż nad oczami, a resztę wyrzuć. Macki zachowaj do farszu.
Z wnętrza usuń przezroczystą kość i opłucz wnętrze zimną wodą. Uważaj, żeby nie zostawić w środku resztek kości.
Z dzwonkowatego ciała usuń cienką, cętkowaną skórkę, pozostawiając jedynie piękny, biały pęcherz i skrzydła. Jest to stosunkowo łatwe do zrobienia i chociaż zalecane są gumowe rękawice, poradzisz sobie bez nich.
Farsz
Pokrój macki na jak najmniejsze kawałki. Drobno posiekaj jedną cebulę, oba ząbki czosnku, pietruszkę, bułkę tartą i jamón. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj odrobinę soli (uwaga, jamón jest oczywiście słony), pieprzu, skrop łyżeczką wina i faszeruj do oczyszczonych, dzwonkowatych pęcherzy kalmarów. Zamknij otwór jedną wykałaczką.
Gotowanie
Drugą cebulę, drobno posiekaną, wrzucamy na głęboką patelnię, która pozwoli nam usmażyć wszystkie kalmary naraz w jednej warstwie na średnim ogniu. Gdy już cebula zarumieni się, dodajemy kalmary i smażymy je aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę, wlej wino i gotuj w garnku na wolnym ogniu, obracając od czasu do czasu w zależności od wielkości kalmarów, przez co najmniej 30 minut. Jeśli podczas gotowania wino wyparuje, dodaj odrobinę wody. W razie potrzeby dodaj sól przed podaniem.
Podawanie
Kalmary zalej sosem z garnka i podawaj albo w całości (bez wykałaczki), albo przekrojone na pół lub pokrojone w krążki.