Przepis na pieczone papryki w piekarniku, które są wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej jako dodatek do pieczonego mięsa, ryb lub jako samodzielna sałatka czy tapas.
Albóndigas con tomate to tapas popularne w całej Hiszpanii. Pierwotnie był to przepis arabski, odkrycie pomidora ostatecznie zmieniło go w jego obecną, najbardziej rozpowszechnioną formę, którą...
Chrupiące sardynki nadziewane jamonem i pieczoną papryką to wyrafinowana wersja zwykłych smażonych sardeli czy sardynek. Słodka papryka z wyrazistym jamónem uzupełnia intensywny smak mięsa sardynki.
Smażone sardele na cytrynie to ulubione tapas andaluzyjskiej części hiszpańskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Marynowanie ich w soku z cytryny odróżnia je od klasycznych smażonych sardeli.
W tym przepisie małe nowe ziemniaki są pieczone tylko z solą i oliwą z oliwek. Mogą być podawane samodzielnie jako tapas lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Najlepsze są jednak z pikantnymi salsami...
W tym przepisie na tapas, krewetki są krótko gotowane w aromatycznym sosie z wytrawnej sherry, czosnku i jamón. Ten przepis należy podawać z białym chlebem do maczania w pysznym soku..
Popularny przepis na tapas z andaluzyjskiego regionu Kadyks. W pozornie nietypowym połączeniu jamona i małży rolę pośrednika pełni wytrawna sherry o bardzo silnym aromacie.
Gambas fritas, czyli smażone krewetki, obtaczane są w cieście z mąki, jajka i pietruszki, a następnie smażone w grubej warstwie oliwy z oliwek. Jeśli chcesz przekonać kogoś do zamiłowania do owoców...
Gambas a la plancha (krewetki smażone na patelni) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni hiszpańskiej. Technika a la plancha polega na pieczeniu krewetek na sucho na warstwie...
Papas arrugadas to spektakularne tapas, które smakują każdemu. Posolone ziemniaki zanurzane są w pikantnym sosie z kolendry mojo verde i z ostrych papryczek mojo picón.
Jeden z najpopularniejszych przepisów na tapas z owocami morza w Hiszpanii. Przepis zawiera instrukcje dotyczące czyszczenia kalmarów oraz dwa warianty obtoczenia w panierce.
Czyszczenie kalmarów jest bardzo proste i nie będziesz potrzebował żadnych specjalnych narzędzi ani zbyt dużych umiejętności. Należy oddzielić ciało od głowy, opróżnić jamę ciała, pozbawić ciało...
Queso Manchego to najsłynniejszy hiszpański ser. Pochodzi z regionu La Mancha i powstaje z mleka tradycyjnej rasy owiec Manchega. Dojrzewa przez co najmniej 30 dni i ma bardzo silny, trwały smak,...