Alcachofas con jamón - karczochy z jamonem

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na dania z karczochów, doskonały jako samodzielna tapa lub jako dodatek do pieczonego mięsa.

Pimientos asados - pieczone papryki

Przepis na pieczone papryki w piekarniku, które są wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej jako dodatek do pieczonego mięsa, ryb lub jako samodzielna sałatka czy tapas.

Albóndigas con tomate - mięsne klopsiki

Albóndigas con tomate to tapas popularne w całej Hiszpanii. Pierwotnie był to przepis arabski, odkrycie pomidora ostatecznie zmieniło go w jego obecną, najbardziej rozpowszechnioną formę, którą...

Sardinas rebozadas con jamón y pimiento - sardynki...

Chrupiące sardynki nadziewane jamonem i pieczoną papryką to wyrafinowana wersja zwykłych smażonych sardeli czy sardynek. Słodka papryka z wyrazistym jamónem uzupełnia intensywny smak mięsa sardynki.

Boquerones al limón - smażone sardele na cytrynie

Smażone sardele na cytrynie to ulubione tapas andaluzyjskiej części hiszpańskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Marynowanie ich w soku z cytryny odróżnia je od klasycznych smażonych sardeli.

Papas asadas con mojo - pieczone ziemniaki z...

W tym przepisie małe nowe ziemniaki są pieczone tylko z solą i oliwą z oliwek. Mogą być podawane samodzielnie jako tapas lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Najlepsze są jednak z pikantnymi salsami...

Gambas con fino y jamón - krewetki z sherry i jamónem

W tym przepisie na tapas, krewetki są krótko gotowane w aromatycznym sosie z wytrawnej sherry, czosnku i jamón. Ten przepis należy podawać z białym chlebem do maczania w pysznym soku..

Almejas con fino y jamón - małże z sherry i jamónem

Popularny przepis na tapas z andaluzyjskiego regionu Kadyks. W pozornie nietypowym połączeniu jamona i małży rolę pośrednika pełni wytrawna sherry o bardzo silnym aromacie.

Gambas fritas - krewetki smażone w cieście

Gambas fritas, czyli smażone krewetki, obtaczane są w cieście z mąki, jajka i pietruszki, a następnie smażone w grubej warstwie oliwy z oliwek. Jeśli chcesz przekonać kogoś do zamiłowania do owoców...

Gambas a la plancha - krewetki na patelni

Gambas a la plancha (krewetki smażone na patelni) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni hiszpańskiej. Technika a la plancha polega na pieczeniu krewetek na sucho na warstwie...

Mojo verde - zielona pikantna salsa

Mojo verde to świeża zielona ostra salsa. Szczególnie nadaje się do pieczonych ryb i pieczonych warzyw. Jest bardzo lubiany na Wyspach Kanaryjskich.

Mojo picón - czerwona pikantna salsa

Klasyczny pikantny dip z Wysp Kanaryjskich, z ostrych papryczek i kminku, podawany do pieczonych i grillowanych mięs, ryb i pieczonych warzyw.

Papas arrugadas - pomarszczone ziemniaki

Papas arrugadas to spektakularne tapas, które smakują każdemu. Posolone ziemniaki zanurzane są w pikantnym sosie z kolendry mojo verde i z ostrych papryczek mojo picón.

Calamares fritos - smażone kalmary

Jeden z najpopularniejszych przepisów na tapas z owocami morza w Hiszpanii. Przepis zawiera instrukcje dotyczące czyszczenia kalmarów oraz dwa warianty obtoczenia w panierce.

Jak oczyścić kalmary (kałamarnice?)

Czyszczenie kalmarów jest bardzo proste i nie będziesz potrzebował żadnych specjalnych narzędzi ani zbyt dużych umiejętności. Należy oddzielić ciało od głowy, opróżnić jamę ciała, pozbawić ciało...

Calamares con papas asadas - kalmary z pieczonymi...

Prosty hiszpański przepis na kalmary z pieczonymi ziemniakami. Poradzimy, jak oczyścić kalmary i na co uważać w przepisie.

Co to jest queso Manchego (ser Manchego)?

Queso Manchego to najsłynniejszy hiszpański ser. Pochodzi z regionu La Mancha i powstaje z mleka tradycyjnej rasy owiec Manchega. Dojrzewa przez co najmniej 30 dni i ma bardzo silny, trwały smak,...

Siedem śmiertelnych grzechów przy krojeniu jamonu

Jeśli chcesz profesjonalnie kroić jamon, powinieneś unikać następujących siedmiu grzechów, które często popełniają początkujący amatorzy jamonu.
On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close