Tapas: Gambas a la plancha - krewetki na patelni - Jamon.pl

Co to są gambas a la plancha?

Gambas plancha to krewetki prawie że na sucho pieczone na gorącej patelni. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania krewetek, jednak w większości przypadków jest on wykonywany błędnie.
langostinos a la plancha
Zdjęcie: Langostinos a la plancha - krewetki tygrysie a la plancha tylko z solą.

Co to jest a la plancha?

Plancha to technika odmienna od znanych technik obróbki cieplnej. Krewetki, mięso lub ryby smaży się na warstwie grubej soli na suchej, gorącej patelni. Sól praży się i nadaje potrawom dymny aromat. Kiedy kupujesz ryby lub owoce morza na hiszpańskim targu, sprzedawca często zapyta, czy chcesz je usmażyć lub a la plancha przed oczyszczeniem. Słowo plancha odnosi się do żeliwnego grilla.

Jakie krewetki są najlepsze?

Najlepsze są większe krewetki, ponieważ pozostają soczyste i chrupiące nawet jeśli poczekamy z ich smażeniem nieco dłużej. Można też użyć rozmrożonych krewetek. Ważne jest tylko, aby krewetki nie były obrane i nie gotowane.      

Na co uważać?

Utrzymuj patelnię naprawdę gorącą. Chcemy jak najszybciej opiekać krewetki, nie tracąc ich świeżej chrupkości. Na szczęście krewetki nigdy nie stają się gumowate jak kalmary, ale i tak są o wiele lepsze, gdy robi się je tylko przez chwilę.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close