Co to są gambas a la plancha?
Gambas plancha to krewetki prawie że na sucho pieczone na gorącej patelni. Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowania krewetek, jednak w większości przypadków jest on wykonywany błędnie.
Zdjęcie: Langostinos a la plancha - krewetki tygrysie a la plancha tylko z solą.
Co to jest a la plancha?
Plancha to technika odmienna od znanych technik obróbki cieplnej. Krewetki, mięso lub ryby smaży się na warstwie grubej soli na suchej, gorącej patelni. Sól praży się i nadaje potrawom dymny aromat. Kiedy kupujesz ryby lub owoce morza na hiszpańskim targu, sprzedawca często zapyta, czy chcesz je usmażyć lub a la plancha przed oczyszczeniem. Słowo plancha odnosi się do żeliwnego grilla.
Jakie krewetki są najlepsze?
Najlepsze są większe krewetki, ponieważ pozostają soczyste i chrupiące nawet jeśli poczekamy z ich smażeniem nieco dłużej. Można też użyć rozmrożonych krewetek. Ważne jest tylko, aby krewetki nie były obrane i nie gotowane.
Na co uważać?
Utrzymuj patelnię naprawdę gorącą. Chcemy jak najszybciej opiekać krewetki, nie tracąc ich świeżej chrupkości. Na szczęście krewetki nigdy nie stają się gumowate jak kalmary, ale i tak są o wiele lepsze, gdy robi się je tylko przez chwilę.
Przepis: Gambas a la plancha - krewetki na patelni
Składniki:
Zdjęcie: Krewetki, sól gruba, pietruszka, czosnek.
- 300 g większych świeżych lub rozmrożonych krewetek (niegotowanych, nieobranych)
- 1 ząbek czosnku
- gładka pietruszka
- łyżka soli grubej
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekaną pietruszkę i czosnek.
- Rozgrzej na sucho patelnię z ciężkim dnem.
- Rozłóż w niej warstwę grubej soli, na której będziesz piec krewetki.
- Krewetki ułóż w jednej warstwie na wierzchu soli. Smaż je przez około 2 minuty.
Zdjęcie: Krewetki nie solą się - naciągają sól z grubej soli pod sobą.
Przed obróceniem posmaruj lekko mieszanką oliwy, pietruszki i czosnku.
Zdjęcie: Olej z krewetek natychmiast odparowuje, ale aromat czosnku przenika do wnętrza krewetek. - Odwróć krewetki i piecz przez ten sam czas drugą stronę.
- Wyjmij na talerz i ponownie posmaruj mieszanką oleju, pietruszki i czosnku. Podawaj z plasterkiem cytryny. Szkielet skrywa najwięcej smaku, dlatego najlepiej obierać krewetki prosto ustami.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!