Z krewetkami wcale nie jest łatwo. To, co nazywamy u nas po prostu krewetkami, na hiszpańskich targach rybnych ma wiele różnych nazw. Są gambas, czyli mniejsze krewetki o różnych kolorach; gambones, czyli ich więksi bracia, różowi lub mocno czerwoni; langostinos, są większe od krewetek, ale o mniej wyrazistym smaku i szarawym kolorze w stanie surowym; quisquillas, małe, prawie przezroczyste krewetki o prawie fioletowym odcieniu; i camarones, małe skorupiaki, z których powstaje legendarna tortilla de camarónes. A to jeszcze nie wszystko.
Ten dość elementarny przepis ładnie pokazuje, jak świeże owoce morza może uzupełniać oliwa z oliwek extra virgin. Naprawdę nie ma lepszego aromatu niż ten unoszący się z oliwy z oliwek extra virgin, którą polewa się gorące krewetki z czosnkiem.
Przepis: Krewetki z oliwą z oliwek extra virgin
Składniki:
- 300g większych, niegotowanych krewetek (langostinos) w skorupkach
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (uwaga - nie kędzierzawej!)
- 1/2 ząbka czosnku drobno posiekanego
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na patelnię
- oliwa z oliwek extra virgin do skropienia
- sól
Sposób przygotowania:
- Wyjmij krewetki ze skorupek. Najpierw oderwij, a następnie otwórz skorupkę od strony nóżek, odsłaniając mięsień. Jeśli na ogonie pozostał pancerzyk, należy go delikatnie ścisnąć, a mięso się wynurzy. W zależności od wielkości krewetek, możesz, ale nie musisz, usunąć osłonkę na grzbiecie obranej krewetki. W przypadku większych krewetek, osłonka ta może negatywnie wpływać na doznania smakowe swoim błotnistym smakiem. Osłonkę najlepiej zdjąć wykałaczką, wsadzając ją przez środek grzbietu i wyciągając. Korpusy krewetek należy opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzej patelnię i skrop kilkoma kroplami oleju. Natychmiast wrzucaj krewetki, dopraw solą i w zależności od wielkości przewracaj je na drugą stronę, ale najczęściej po 30 sekundach do minuty. Właściwy moment można poznać tak, kiedy krewetki są już przyrumienione z jednej strony, ale mięso jest jeszcze dymne i przezroczyste z wierzchu, nie jest jeszcze białe. Przez nieco krótszy czas opiecz krewetki z drugiej strony, dopraw lekko solą i przełóż na rozgrzany talerz perforowaną chochlą.
- Do miski wlej oliwę z oliwek extra virgin. Można spróbować różnych odmian, ale LECHÍN i VIDUEÑA envero, są idealne, ponieważ ich charakterystyczny, świeży, zielony zapach jest na tyle silny, że nie ginie w ostrym aromacie krewetek.
- Podsmaż posiekany czosnek i wymieszaj go w misce z oliwą z oliwek extra virgin i posiekaną pietruszką. Mieszanką zalej krewetki i podawaj z białym pieczywem.