Przepis: Krewetki z oliwą z oliwek extra virgin

Z krewetkami wcale nie jest łatwo. To, co nazywamy u nas po prostu krewetkami, na hiszpańskich targach rybnych ma wiele różnych nazw. Są gambas, czyli mniejsze krewetki o różnych kolorach; gambones, czyli ich więksi bracia, różowi lub mocno czerwoni; langostinos, są większe od krewetek, ale o mniej wyrazistym smaku i szarawym kolorze w stanie surowym; quisquillas, małe, prawie przezroczyste krewetki o prawie fioletowym odcieniu; i camarones, małe skorupiaki, z których powstaje legendarna tortilla de camarónes. A to jeszcze nie wszystko.  

Ten dość elementarny przepis ładnie pokazuje, jak świeże owoce morza może uzupełniać oliwa z oliwek extra virgin. Naprawdę nie ma lepszego aromatu niż ten unoszący się z oliwy z oliwek extra virgin, którą polewa się gorące krewetki z czosnkiem.  

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close