Figi są pozostałością po długoletniej dominacji arabskiej na Półwyspie Iberyjskim, a ponieważ to już bardzo dawno temu co pierwszy król arabski zasadził pierwsze drzewo figowe, figa została udomowiona w wielu obecnie typowo hiszpańskich potrawach. Jest ona chętnie stosowana jako kontrast smakowy do pieczonych mięs lub jako składnik niezliczonych deserów.
Z reguły drzewo figowe owocuje dwa razy w roku, najpierw w czerwcu są to owoce "breva", a następnie w sierpniu "higo". Breva jest zazwyczaj większa od higo, które jest z kolei słodsze.
Ten przepis to prawdziwa fontanna smaku, ponieważ zawiera słodkość figi wzmocnioną przez grillowanie, kwaśny ocet Jerez i słony jamón z twardym owczym serem. Ponadto niewiele jest potraw, które wyglądają na talerzu tak kusząco jak figa z jamonem.
Przepis: Pieczone figi z jamonem
Składniki:
- 6 świeżych fig
- 3 duże plastry jamón serrano
- wiórki twardego sera owczego (jeśli nie ma sera owczego, użyj parmezanu)
- ocet Jerez (jeśli nie ten, użyj balsamicznego)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill w piekarniku do 230°C.
- Zrób z fig otwarty kwiat, nacinając każdy z nich dwa razy bez przecinania. Każdą figę skrop octem i oliwą z oliwek.
- Wszystkie figi i plastry jamona ułóż na papierze do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i grilluj od góry przez około 5 minut. Należy uważać, aby nie przypalić jamona.
- Odstaw na chwilę, pokrój jamón na małe kawałki. Figi solimy i pieprzymy, posypujemy jamonem i serem, skrapiamy oliwą.
Pytanie quizowe: czy ten przepis jest z "breva" czy higo"?
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!