Pieczone figi z jamonem

Figi są pozostałością po długoletniej dominacji arabskiej na Półwyspie Iberyjskim, a ponieważ to już bardzo dawno temu co pierwszy król arabski zasadził pierwsze drzewo figowe, figa została udomowiona w wielu obecnie typowo hiszpańskich potrawach. Jest ona chętnie stosowana jako kontrast smakowy do pieczonych mięs lub jako składnik niezliczonych deserów.

Z reguły drzewo figowe owocuje dwa razy w roku, najpierw w czerwcu są to owoce "breva", a następnie w sierpniu "higo". Breva jest zazwyczaj większa od higo, które jest z kolei słodsze. 

Ten przepis to prawdziwa fontanna smaku, ponieważ zawiera słodkość figi wzmocnioną przez grillowanie, kwaśny ocet Jerez i słony jamón z twardym owczym serem. Ponadto niewiele jest potraw, które wyglądają na talerzu tak kusząco jak figa z jamonem. 

Pytanie quizowe: czy ten przepis jest z "breva" czy higo"? 

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close