Czyszczenie kalmarów jest bardzo proste i nie będziesz potrzebował żadnych specjalnych narzędzi ani zbyt dużych umiejętności. Należy oddzielić ciało od głowy, opróżnić jamę ciała, pozbawić ciało...
Queso Manchego to najsłynniejszy hiszpański ser. Pochodzi z regionu La Mancha i powstaje z mleka tradycyjnej rasy owiec Manchega. Dojrzewa przez co najmniej 30 dni i ma bardzo silny, trwały smak,...
Hiszpańskie churros to smażone "pręty" wykonane z prostego ciasta z mąki pszennej, wody i soli. Najczęściej podaje się je na śniadanie z gorącą czekoladą. Czyta się czurros.
Zakupy na hiszpańskim targu mogą być bardzo stresujące, jeśli nie wiesz, jak wszystko działa. Zgromadziliśmy kilka zasad, które zamienią cię w rodowitego Hiszpana.
Tapas w Hiszpanii to praktycznie każde danie w małej formie. Chociaż widzieliśmy już sushi-tapas, niektóre rodzaje tapas są nieco bardziej znane. W poniższym artykule przedstawimy je i odpowiemy na...
Wielkanoc, Semana Santa, jest w Hiszpanii wydarzeniem pierwszej rangi. Poza aspektem religijnym jest to czas rodzinnych spotkań i wspólnych posiłków. Najważniejszym składnikiem potraw wielkanocnych...
Zaczęliśmy porównywać trochę nieporównywalne produkty. Czeski boczek gotowany vs. angielski boczek wędzony, a na dokładkę suszona pancetta i jeszcze bardziej suszony jamón. Zobacz, gdzie możemy...
Prawo Hiszpanów do śniadania w barze powinno być zapisane w konstytucji. Nawet w największym kryzysie nie pozwolą ci tknąć swojego śniadania. Śniadanie ma swoje podstawy i jeśli nie chcesz jeść...
W Hiszpanii kolacja wigilijna ma o wiele mniej reguł niż kolacja czeska. Jest to duże spotkanie rodzinne, które ma charakter towarzyski, z bogatym wyborem potraw.
Jamón de bellota to nazwa nadana najdelikatniejszej hiszpańskiej szynce suszonej pochodzącej od świń iberyjskich hodowanych na wolnym wybiegu, karmionych żołędziami. Wyjaśnimy, jaką dietę musi...
Najbardziej znane hiszpańskie słowo to chyba fiesta. Nie jest to przypadek! w Hiszpanii obchodzą fiestę prawie z jakiejkolwiek okazji. Przedstawiamy fiestę świni iberyjskiej - Marrano de San Antón,...
Chcesz sprawdzić, czy jamon, który zamierzasz kupić, to rzeczywiście ten, który chcesz? Wystarczy spojrzeć na etykiety, które mają na sobie wszystkie szczegóły.
Od początku jesieni do końca zimy na rozległych terenach gajów dębowych (dehesa) można obserwować świnie iberyjskie wykonujące swoje ulubione zajęcie - poszukiwanie i zjadanie żołędzi. Dla...
Od uderzającej mnogości gatunków pomidorów aż kręci się w głowie. Poniżej prezentujemy tylko podstawowe odmiany popularne w Hiszpanii. Z tego krótkiego przeglądu zdaje się wynikać, że pod hasłem...