Polifenole to związki organiczne, które powstają jako produkt uboczny fotosyntezy roślin i są znane jako fitochemikalia i wysokiej jakości antyoksydanty. Polifenole są uważane za znaczące promotory zdrowia i znajdują się w owocach, warzywach, pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, przyprawach i tłuszczach roślinnych. Istnieją jednak związki fenolowe unikalne dla oliwy z oliwek. W oliwie z oliwek znanych jest 36 związków fenolowych. Dwa najbardziej badane obecnie z perspektywy ochrony zdrowia to Oleocanthal i Oleacein, które znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Oczywiście lepszej jakości oliwy z oliwek extra virgin zawierają znacznie więcej tych polifenoli.
Oleocanthal i oleaceina
Na obecność Oleocanthalu wskazuje efekt pieczeniaCo wpływa na ilość polifenoli do cierpkiego w tylnej części gardła, który czasami powoduje wystąpienie kaszlu. Oleaceina charakteryzuje się gorzkością na języku. Osoby przyzwyczajone do kupowania oliwy z oliwek w supermarkecie, często mylą te cechy ostrości i goryczy z wadą oliwy. Więc z punktu widzenia zdrowia lepiej jest preferować oleje z goryczą i ostrością, zobacz jak prawidłowo smakować oliwę z oliwek. Zatem łagodniejsze oleje są zdecydowanie mniej korzystne dla ludzkiego organizmu.
Co wpływa na ilość polifenoli
Jednak nie każda oliwa z oliwek extra virgin zawiera większą ilość polifenoli. Zawartość fenoli zmienia się w zależności od warunków glebowo-klimatycznych, odmiany oliwek, czasu zbioru (etapu dojrzewania owoców - im wcześniejszy zbiór i im bardziej zielone oliwki, tym wyższa zawartość fenoli) i szybkości ich tłoczenia (a więc im niższa kwasowość, tym wyższy stosunek polifenoli), technologii zbioru i mielenia samych oliwek, przechowywania itd. Różnorodność biologiczna w gaju przyczynia się również do bogactwa gleby, a tym samym wpływa na jakość oliwek. Warunki klimatyczne, takie jak deszcz, susza lub wiatr, mają większy lub mniejszy wpływ na zawartość fenoli i ilość produkowanej oliwy z oliwek, w zależności od tego, kiedy pojawiają się w okresie dojrzewania owoców oliwnych.
Wpływ polifenoli
Jednym z głównych sposobów, w jaki bogata w polifenole oliwa z oliwek może zmniejszyć ryzyko sercowo-naczyniowe, jest obniżenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Podwyższony poziom cholesterolu LDL powoduje gromadzenie się nadmiaru cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, gdzie tworzy on płytki sklerotyczne. To powoduje, że naczynia krwionośne tracą elastyczność i zwężają przestrzeń dla przepływu krwi. Z kolei cholesterol HDL pełni funkcję ochronną, pozbywając się z krwi nadmiaru cholesterolu. Stwierdzono również, że polifenole z oliwy z oliwek zwiększają poziom cholesterolu HDL i poprawiają jego zdolność do usuwania cholesterolu z tętnic w celu transportu do wątroby i ewentualnej eliminacji przez żółć. Im wyższa zawartość polifenoli, tym większa jego zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL i podnoszenia poziomu cholesterolu HDL. Kolejnym sposobem, w jaki oliwa z oliwek wywiera swoje korzystne działanie na układ krążenia, jest jej pozytywny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych. To sprzyja zdrowemu przepływowi krwi i normalnemu ciśnieniu krwi.
Jaki i jaka ilość oleju jest zalecana
Według badań naukowych udowodniono, że dobroczynne korzyści z oliwy z oliwek występują przy spożyciu 2 łyżek stołowych dziennie. Ta ilość może z łatwością zastąpić oleje, których normalnie używasz. Fakt ten wyjaśnia również działanie tzw. diety śródziemnomorskiej, gdzie liczba osób w populacji z chorobami układu krążenia jest o około 40 procent niższa. Jeśli więc chcesz mieć oliwę z największą ilością polifenoli, wybierz extra virgin z najświeższych zbiorów. Podaje się, że oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia powinna zawierać od 150 do 350 mg polifenoli/kg oliwy. Rafinacja oliwy z oliwek absolutnie niszczy ilość polifenoli, przez co ich wartość podczas tego procesu spada do zaledwie 2,7 mg/kg. W przypadku naszej oliwy z oliwek ostatnie pomiary wykazały wartości 625 mg/kg dla odmiany Viduena Envero, 669 mg/kg dla Lechin i 960 mg/kg dla oliwy z pierwszego tłoczenia premium Viduena Temprano. Naprawdę najwyższe wartości, które sprawiają, że olejki Laguna de Fuente de Piedra bardziej przypominają lekarstwo niż jedzenie. Efekty są widoczne już po krótkotrwałym stosowaniu w ciągu kilku tygodni
Na koniec podsumowanie badań z Uniwersytetu Harvarda i innych ośrodków badawczych opublikowanych w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Stwierdzono, że oliwy z oliwek bogate w polifenole pomagają:
- obniżyć ciśnienie krwi
- chronią przed zwężeniem tętnic
- zmniejszyć ilość złego cholesterolu
- zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II
- zapobiegać wielu rodzajom raka
- zapobiegać udarowi
- zwalczać przedwczesne starzenie się
- zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji i demencji
- spowolnić postęp choroby Alzheimera nawet o 40%
- zmniejszyć stan zapalny w organizmie