Tapas: Mojo picón - Jamon.pl

Co to jest Mojo picón?

Mojo picón to zimny ostry sos z papryczek chili, czosnku, octu i oliwy. Mojo to hiszpańskie słowo pochodzące od mojar, co oznacza maczać. Jest to zatem dip przeznaczony do maczania. Picón wskazuje, że jest to salsa pikantna. Jest to klasyczna specjalność z Wysp Kanaryjskich. Mojo picónZdjęcie: Mojo picón (po lewej), podobnie jak mojo verde (po prawej), jest znaną specjalnością z Wysp Kanaryjskich.

Z czym najczęściej podawane jest mojo picón?

Mojo picón jest nieodłącznym przyjacielem innej kanaryjskiej specjalności, patatas arrugadas, ziemniaków pokrytych słoną skórką. Jego zastosowanie jest jednak bardzo szerokie. Często podaje się go do pieczonego lub grillowanego mięsa. Na stoiskach z pieczonymi kurczakami mojo picón jest częstym dodatkiem do majonezu czosnkowego. Jest też pyszny z niektórymi pieczonymi rybami. 

chuleton s mojo picon
Zdjęcie: Chuleton z mojo picón - odmiana królewska.

Jakie są odmiany mojo picón?

Niemal bez końca. Bazą jest zawsze mielona papryka, chili, czosnek, kminek, ocet i olej. Oczywiście zagęszcza się go czasem niepieczonym chlebem, czasem migdałami, a czasem połączeniem tych dwóch rzeczy. Dla jego złagodzenia dodaje się czasem pomidora. Mojo może być wykonane zarówno ręcznie w moździerzu, jak i w robocie. Jeżeli chodzi o nas, to polecamy robota.

Mojo piconZdjęcie: Odmiana z pomidorem i migdałami.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close