Przepis: Paella z owoców morza

Zanim zajmiemy się samym jedzeniem, przypomnijmy sobie poprawną wymowę najsłynniejszego hiszpańskiego przekrętu językowego. Dwie litery ll czyta się jako j (prawie, ale różnica jest nie do opisania) i dlatego paellę czyta się po prostu jako paeja. Jest to kultowe danie hiszpańskie z wybrzeża Walencji (i Alicante), które nawet w Hiszpanii jest źle przyrządzane w 80 na 81 prób. Paella niesprawiedliwie zajęła miejsce na tronie hiszpańskich dań z ryżu, mimo że jest jedną z kilkudziesięciu odmian potraw z ryżu, które mają tę samą strukturę formalną - sofrito (baza z oliwy z oliwek), okrągły ryż, bulion i sposób gotowania ryżu, który nie wymaga mieszania ryżu. Jest to podstawa, na której w przeszłości wyrosły niezliczone autentyczne przepisy regionalne, wśród których można wymienić, zupełnie przypadkowo, paellę z owocami morza, ryż z warzywami, ryż pieczony w piekarniku, ryż z rybą podawany osobno, ryż z ziemniakami itp. Kiedy już zrozumiesz podstawy hiszpańskiego ryżu, możesz swobodnie się nim posługiwać i możesz być prawie pewien, że rezultat będzie pasował do autentycznej hiszpańskiej kuchni.

Nazwa paella pochodzi od płytkiej patelni, na której się ją przygotowuje i która nosi tę samą nazwę: paella. W przeciwieństwie do innych ryżów hiszpańskich, w przypadku paelli ważne jest, aby wysokość gotowego dania nie przekraczała 2-3 cala.  

niedziela, 6. października 2024

Witam, chciałbym zapytać, jak wykorzystać marchewkę w przepisie?

Witam, dziękuję za pytanie. Masz rację, w przepisie w ogóle nie wspomniano o marchewce. Tak więc marchewkę wkłada się do bulionu razem z czosnkiem, pomidorem, cebulą, liściem laurowym i korzeniem selera. Poprawiliśmy błąd i dodaliśmy marchewki do instrukcji.

Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie
niedziela, 18. sierpnia 2024
Bardzo dobry przepis
piątek, 21. czerwca 2024

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close