Przepis: Paella z owoców morza

Zanim zajmiemy się samym jedzeniem, przypomnijmy sobie poprawną wymowę najsłynniejszego hiszpańskiego przekrętu językowego. Dwie litery ll czyta się jako j (prawie, ale różnica jest nie do opisania) i dlatego paellę czyta się po prostu jako paeja. Jest to kultowe danie hiszpańskie z wybrzeża Walencji (i Alicante), które nawet w Hiszpanii jest źle przyrządzane w 80 na 81 prób. Paella niesprawiedliwie zajęła miejsce na tronie hiszpańskich dań z ryżu, mimo że jest jedną z kilkudziesięciu odmian potraw z ryżu, które mają tę samą strukturę formalną - sofrito (baza z oliwy z oliwek), okrągły ryż, bulion i sposób gotowania ryżu, który nie wymaga mieszania ryżu. Jest to podstawa, na której w przeszłości wyrosły niezliczone autentyczne przepisy regionalne, wśród których można wymienić, zupełnie przypadkowo, paellę z owocami morza, ryż z warzywami, ryż pieczony w piekarniku, ryż z rybą podawany osobno, ryż z ziemniakami itp. Kiedy już zrozumiesz podstawy hiszpańskiego ryżu, możesz swobodnie się nim posługiwać i możesz być prawie pewien, że rezultat będzie pasował do autentycznej hiszpańskiej kuchni.

Nazwa paella pochodzi od płytkiej patelni, na której się ją przygotowuje i która nosi tę samą nazwę: paella. W przeciwieństwie do innych ryżów hiszpańskich, w przypadku paelli ważne jest, aby wysokość gotowego dania nie przekraczała 2-3 cala.  

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close