Tapas: Almejas con fino y jamón - małże z sherry i jamónem - Jamon.pl

Co to są almejas con fino y jamón?

Smaczne tapas z zachodniej części Andaluzji. Małże gotowane są w aromatycznym sosie z papryki, wytrawnej sherry i jamona.

Czym można zastąpić fino?

Fino możesz zastąpić każdą inną wytrawną sherry - Manzanilloa, Palo cortado itp. Jeśli nie masz wytrawnej sherry, użyj raczej białego wytrawnego wina niż słodkiej sherry. Efekt jest inny, ale również zadowalający.

Jaki jest najlepszy sposób na oczyszczanie małży?

Najpierw usuń otwarte i połamane małże, te można wyrzucić. Następnie nienaruszone zanurz w zimnej wodzie na 25 minut, aby wydalić nadmiar piasku. Następnie ponownie opłucz je zimną wodą.

Na co zwracać uwagę?

Przepis jest naprawdę prosty. Mąkę i paprykę dobrze wymieszaj, aby nie powstały grudki, a papryka się nie przypaliła. Jednak z drugiej strony najlepiej jest dobrze wymieszać paprykę z olejem, aby puściła kolor. Skosztuj dania przed posoleniem, na pewno będzie potrzebowało trochę soli, ale mniej niż byś się spodziewał, ponieważ zarówno jamón jak i małże są słone.

Škeble se suchým víne a jamónem

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close