Niewiele owoców morza tak czysto przenosi zapach morza na talerz. Chrupiąca skorupka z jamonem nadaje małżom nowy wymiar, nie ujmując im morskiego smaku i soczystości.
Przepis: Zapiekane małże z jamonem
Składniki:
Do małży:
- 500g małży
- 1 łodyga selera
- 2 dcl wytrawnego białego wina
- 1 obrana cebula
- sól, pieprz
Na skórkę:
- 3 łyżki stołowe masła
- 3 łyżki stołowe bułki tartej
- 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka stołowa posiekanego jamonu
- sól
Sposób przygotowania:
Czyszczenie małży
Czyszczenie małży to niezbyt przyjemne zajęcie na świecie. Jeśli więc masz okazję, przyjrzyj się dobrze małżom przy zakupie. Najpierw trzeba znaleźć i wyrzucić wszystkie otwarte, które nie zamykają się po dotknięciu. Potem, po kolei, trzeba je ładnie wyszorować szczotką pod silnym strumieniem wody, a ponadto uciąć brzydką brodę, która zwisa z pyska każdej małży jak liany.
Gotowanie małży
W dużym rondlu doprowadź do wrzenia 1,5 litra osolonej wody z obraną całą cebulą, oczyszczonym, pokrojonym selerem i szklanką białego wina. Pozostaw na wolnym ogniu przez dziesięć minut i wrzuć oczyszczone małże. Już po dwóch minutach otworzą się pierwsze muszle i należy je natychmiast wyjąć z garnka i odstawić na talerz, który zalejemy wywarem z garnku, aby zapobiec wysuszeniu małży.
Skórka
Mieszamy wszystkie składniki, solimy ciasto tak, aby było po prostu wystarczająco słone i mieszamy wszystko w misce widelcem, aż masło ładnie połączy się ze wszystkimi składnikami i powstanie jednolita masa.
Zapiekanie
Rozgrzej grill w swoim piekarniku do maksimum. Wszystkie małże szeroko otwórz, aby muszle się rozdzieliły, ostrożnie oderwij miąższ małży najlepiej czubkiem muszli, ponownie umieść je na dnie muszli i zalej łyżką wywaru. Za pomocą małej łyżeczki nabierz maślane ciasto i przykryj muszlę z małżą. Pół kilograma małży powinno w sam raz wystarczyć na całą blachę. Jeśli zabraknie ci ciasta, czego nigdy nie można wykluczyć, zrób nowe ciasto. Umieść blachę tuż pod grillem i obserwuj, jak ciasto zmienia się w złotą, chrupiącą skórkę. Kiedy będziesz zadowolony z koloru, co może nastąpić już po 2 minutach, wyjmij i podawaj.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!