ILE KOSZTUJE PRZESYŁKA?
Ceny wysyłki można znaleźć w dziale “Wszystko o zakupie na www.jamon.pl”
CZY JESTEŚCIE BEZPOŚREDNIM IMPORTEREM PRODUKTÓW, KTÓRE OFERUJECIE?
Tak, wszystkie nasze produkty importujemy bezpośrednio z Hiszpanii.
CZY MACIE WSZYSTKO NA STANIE?
Tak, wszystkie produkty wyświetlone na jamon.pl są w magazynie i są wysyłane tego samego dnia przy zamówieniu do 11:00.
JAK DŁUGO TRWA DOSTAWA OD ZAMÓWIENIA?
Zamówienia złożone przed godziną 11:00 są wysyłane tego samego dnia i dostarczane do 2 dni roboczych. Jeśli złożysz zamówienie po godzinie 11:00 i potrzebujesz zamówienia co najprędzej, zadzwoń do nas, a my postaramy się zorganizować wysyłkę.
JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY JAMÓN SERRANO A JAMÓN IBÉRICO?
Jamón serrano jest ze zwykłych białych świń, natomiast jamón ibérico ze specjalnej rasy czarnych świń iberyjskich. Jamón ibérico to droższa i wyższej jakości szynka suszona. Przeczytaj więcej o różnicach pomiędzy jamón serrano a jamón ibérico.
CO TO JEST JAMON?
Jamón to tradycyjna hiszpańska szynka suszona. Świeże szynki są solone, a następnie suszone na powietrzu w suszarni czyli w "secader" przez okres do 3 lat. Przeczytaj więcej o jamónie.
CO TO JEST JAMÓN IBÉRICO?
Jamón ibérico to hiszpańska szynka suszona ze specjalnej rasy czarnej świni. W porównaniu z jamón serrano czy szynką parmeńską jest to produkt wyższej jakości (premium). Jamón ibérico charakteryzuje się bardziej długotrwałym smakiem, większą zawartością tłuszczu i większą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więcej informacji znajdziesz w artykule Co to jest jamón i jak się go dzieli?
CO TO JEST JAMÓN SERRANO?
Jamón serrano to hiszpańska szynka suszona ze zwykłych białych świń. Można ją zatem porównać do prosciutto di Parma lub di San Daniele. Z kolei Jamón ibérico pochodzi ze specjalnej rasy czarnej świni iberyjskiej i jest produktem wyższej jakości (premium) niż inne szynki suszone. Więcej informacji znajdziesz w artykule Co to jest jamón i jak się go dzieli?
JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY JAMÓNEM PRZEMYSŁOWYM A TRADYCYJNYM?
W przypadku jamón produkowanego przemysłowo do konserwacji stosuje się zazwyczaj sól azotową, a suszenie przyspiesza się w komorach klimatyzowanych. W jamónie produkowanym według tradycyjnych procedur do konserwacji używa się wyłącznie soli. Suszenie przebiega bardzo powoli, bez przyspieszania w naturalnych warunkach klimatycznych.
CZYM RÓŻNI SIĘ HISZPAŃSKI JAMÓN OD WŁOSKIEJ SZYNKI PROSCIUTTO?
Jamón serrano, podobnie jak prosciutto crudo, powstaje z białych świń, jest więc produktem bardzo podobnym, ale z pewnymi różnicami. Z kolei Jamón ibérico jest zupełnie wyjątkowy, ponieważ pochodzi ze specjalnej rasy czarnej świni iberyjskiej. To nadaje szynce bardziej wyrazisty i trwały smak. Więcej na temat różnic między hiszpańską i włoską szynką znajdziesz w naszym artykule.
MAM PLEŚŃ NA SZYNCE, CO MAM ZROBIĆ?
Pleśń na powierzchni jest naturalnym elementem szynki jamón, który jest celowo pielęgnowany podczas procesu dojrzewania, ponieważ służy jako ochrona przed szkodnikami. Pleśń nie rozwija się ze względu na niską aktywność wody oraz wysokie zasolenie od powierzchni do szynki. Pleśń wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym zanurzonym w oleju.
JAK PRZECHOWYWAĆ JAMÓN?
Jamón z kością można przechowywać w temperaturze pokojowej. Bardzo długo wytrzyma przed cięciem. Po pokrojeniu również można przechowywać w temperaturze pokojowej, ale trzeba zapobiegać wysychaniu poprzez przykrycie. Jamon bez kości zalecamy przechowywać w lodówce. Po rozpakowaniu zawiń jamón w folię spożywczą na czas przechowywania. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule o przechowywaniu jamonu.
CZY MOGĘ ZAMROZIĆ JAMÓN?
Tak, jamón i inne suszone szynki można zamrozić. Jamón musi być dobrze zawinięty i zamrożony jak najszybciej, najlepiej w jednym kawałku. Natomiast rozmrażanie powinno odbywać się w lodówce. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule Czy jamón można zamrozić?
JAK PODAWAĆ JAMÓN?
Jamón powinien być pokrojony w cienkie plasterki tuż przed jedzeniem. Jeśli szynka była w lodówce przez jakiś czas, to przed podaniem należy ją przechowywać co najmniej 10 minut w temperaturze pokojowej. Jeśli jest ciągle za zimna, można pomóc sobie ogrzanym talerzem.
CZY MOŻNA GOTOWAĆ Z JAMÓNEM?
Tak, jamón odgrywa znaczącą rolę w kuchni hiszpańskiej. Istnieją dziesiątki tradycyjnych przepisów wykorzystujących jamón jako jeden z głównych składników. Jamón dobrze sprawdza się również jako zamiennik prosciutto w kuchni włoskiej, a w swojej tłustej formie jako zamiennik pancetty. Więcej w naszym dziale Przepisy.
CZY JAMÓN MUSI BYĆ PRZECHOWYWANY W LODÓWCE?
Udziec z kością nie musi być w lodówce przed ani po pokrojeniu. Natomiast kawałki bez kości zaleca się przechowywać w lodówce, choć przetrwają nawet w temperaturze pokojowej. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule o przechowywaniu jamonu.
O CZYM ŚWIADCZĄ BIAŁE KROPKI NA JAMONIE?
Są to kryształy aminokwasu tyrozyny, powstające w wyniku rozpadu białek podczas długiego i powolnego procesu dojrzewania. Jest to dowód na naturalne, niespieszne dojrzewanie. Więcej szczegółów znajdziesz w artykule O czym świadczą białe kropki w jamonie?
JAK PAKOWANY JEST JAMÓN?
Jamón jest zapakowany próżniowo. Opakowanie należy sprawdzić przy odbiorze. W przypadku uszkodzenia jamón musi zostać wyjęty z opakowania. Jamon z kością jest również zawinięty w materiałową skarpetę.
JAK PRAWIDŁOWO POKROIĆ JAMÓN?
Jamón z kością należy umieścić w stojaku i po usunięciu twardej skórki i utlenionego tłuszczu pokroić cienko specjalnym nożem. Jamón bez kości najlepiej kroić na krajalnicy lub ewentualnie za pomocą specjalnego uchwytu. Bardzo szczegółowe informacje na temat krojenia znajdują się w instrukcji.
JAKA JEST NAJLEPSZA HISZPAŃSKA SZYNKA?
Ogólnie rzecz biorąc, jamón ibérico jest uważany za lepszą szynkę niż jamón serrano. W ramach jamón ibérico za najlepszą uważa się kategorię de bellota (czerwona i czarna etykieta), pochodzącą od świń, które swobodnie pasą się w gajach dębowych i są karmione żołędziami. Więcej informacji w artykule Co to jest jamón i jak się go dzieli.
CO JEST LEPSZE? TYLNA CZY PRZEDNIA NOGA, PALETA CZY JAMÓN?
Jamón (tylna noga) jest ogólnie uważany za lepszy niż paleta (przednia noga). Główne zalety to łatwiejsze krojenie, korzystniejszy stosunek czystego mięsa do masy całkowitej oraz lepsza tekstura i przenikanie tłuszczu do mięsa.
CO TO JEST PATA NEGRA?
Określenie "pata negra" odnosi się do jamón ibérico, który pochodzi od 100% czystej rasy świń iberyjskich hodowanych w hiszpańskich gajach dębowych w okresie montanera (karmienia owocami dębów pastwiska). Więcej w artykule Co to jest Pata negra?
CZY JAMÓN JEST ZDROWY?
Jamón bez azotynów (uwaga - nie każdy jamon jest bez azotynów) ma wiele korzyści zdrowotnych, gdy jest spożywany z umiarem. Jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, witamin B i D, ważnych minerałów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Więcej szczegółów można znaleźć w artykule Jamon i zdrowie.
ILE MIĘSA JEST W JAMÓN Z KOŚCIĄ?
W przypadku przedniej nogi jest to 35-40% całkowitej wagi palety, w przypadku jamón około 65-70%.
JAK DŁUGO WYTRZYMA JAMÓN?
Po otrzymaniu zalecamy krojenie jamonu z kością w ciągu dwóch miesięcy. Raz pokrojony jamón powinien zostać spożyty w ciągu 1,5 miesiąca. Jamón nie psuje się, ale wysycha i twardnieje.
JAK OCZYŚCIĆ JAMON?
Twarda skórka i żółty utleniony tłuszcz nie są przeznaczone do spożycia i należy je odciąć. Informacje na temat prawidłowego czyszczenia jamonu z kością znajdują się w Instrukcji krojenia jamonu i palety. W przypadku jamonu bez kości należy odciąć tylko brązową utlenioną warstwę.