Co to jest pata negra?
Pata negra to oznaczenie najwyższej kategorii hiszpańskiej suszonej szynki, pochodzącej w 100% z czarnych świń iberyjskich hodowanych w dębowych gajach i karmionych żołędziami.
Fot.: Jamón ibérico Pata Negra jest wytwarzany z czystej rasy świń iberyjskich hodowanych w gajach dębowych.
Jaka etykieta odpowiada kategorii Pata Negra?
Pata negra oznacza po hiszpańsku czarną stopę. Tradycyjnie połączenie to odnosiło się do dowolnego jamonu (szynki suszonej) z czarnej świni iberyjskiej, niezależnie od czystości rasy czy metody hodowli. Obecnie ale termin pata negra może być używany tylko dla jamón z czarną etykietą. O podziale szynki przeczytasz w naszym szczegółowym artykule.
Jak rozpoznać pata negrę w sklepie?
Orientacja w świecie iberyjskich hiszpańskich suszonych szynek (tzw. Jamón ibérico) jest od kilku lat łatwa dzięki nowemu systemowi kolorowych etykiet. Pata negrę rozpoznasz po czarnej etykiecie na karczku szynki. Jeśli ma etykietę inną niż czarna, chociaż może mieć czarne kopyto, nie jest to pata negra.
Fot.: Jamón pata negra musi mieć na karku czarną etykietę z napisem 100% IBÉRICO.
Jakie są tradycyjne regiony jamónu pata negra?
Istnieją cztery ośrodki hodowli świń iberyjskich i suszenia jamónu pata negra:
• Guijuelo – największe i najbardziej znane centrum suszonej szynki iberyjskiej
• Huelva – stolicą jamónu jest tutaj Jabugo
• Dehesa de Extremadura
• Los Pedroches
Fot.: Jamón ibérico Pata Negra jest suszony przez co najmniej dwa lata. Na zdjęciu secadero z okolic Guijuelo.
Co konkretnie musi spełniać jamón, aby zostać nazwanym pata negra?
Jamón musi pochodzić od świń, których rodzice są rasowymi świniami iberyjskimi (porównaj z czerwoną etykietą, gdzie wystarczy, że tylko jeden z rodziców jest rasową świnią iberyjską). Ale to nie jest wystarczające. Ponadto w okresie montanera (tj. okresie żołędzi) świnie te muszą przebywać na wolnym wybiegu w dębowym gaju dehese i żywić się tylko znalezionymi żołędziami, owocami i ziołami.
Jakie są cechy charakterystyczne jamón pata negra?
- Niezwykle wydłużony kształt
- Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Niska temperatura topnienia tłuszczu
- Trwały i intensywny smak
- Smak żołędzi i ziół
- Mięso pokryte drobnymi, niewidocznymi tłustymi nitkami
- Wysoka cena
Fot.: Jamón ibérico Pata Negra charakteryzuje się ciemnym kolorem i bardzo intensywnym smakiem.
Gdzie można kupić Jamón Pata Negra?
Prawdopodobnie nie będzie wielkim zaskoczeniem, że na naszej stronie jamon.pl podczas wyszukiwania pod słowem kluczowym pata negra.