JAMÓN IBÉRICO
Jamón ibérico produkowany jest ze specjalnej rasy czarnych świń iberyjskich. Iberyjska rasa świń jest o wiele szlachetniejsza niż normalne białe świnie i wykazuje w stosunku do nich wiele zasadniczych zalet przejawiających się w smaku, zapachu i konsystencji jamónu. W Hiszpanii, biorąc pod uwagę całkowitą produkcję jamónu, na jamón ibérico przypada jedynie 10 %. Podstawowym typem suszonej szynki ze świnie iberyjskiej jest Jamón ibérico de cebo (tylna gicz) lub Paleta ibérica de cebo (przednia gicz). Mięso świń iberyjskich może zyskać nową nutę smaku w przypadku dokarmiania świń żołędziami na wolnym wybiegu. Jeśli świnie osiągną wymaganą masę spożywając wyłącznie żołędzie, powstanie szynka iberyjska najwyższej jakości - Jamón ibérico de bellota (tylna gicz) lub Paleta ibérica de bellota (przednia gicz).