Jamón ibérico - paleta selección

Przednia noga (paleta) czarnej świni iberyjskiej o czasie dojrzewania 20-24 miesięcy. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jesteśmy jedyną firmą na rynku, która oferuje wyłącznie jamon bez chemicznych konserwantów i barwników. 

Ten jamón nie jest objęty oficjalną klasyfikacją jamón ibérico i nie posiada żadnej etykiety. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o klasyfikacji jamón ibérico

723,00 zł
Masa :
Ilość:

Paleta selección wykonana jest z przedniej nogi ciemnej świni iberyjskiej. Jak wszystkie nasze produkty jest w 100% naturalna, dlatego nie zawiera chemicznych konserwantów i poddaje się suszeniu tylko na świeżym górskim powietrzu. Paleta selección Simón Martín charakteryzuje się szczególnie wydłużonym kształtem i wąskim kopytem. Na przekroju mięso ma głęboki rubinowy kolor, a smak jest łagodny i lekko słodki. Mięso ma marmurkowatość tłuszczu typową dla szynek iberyjskich. Odmiana ta pochodzi z miejscowości Guijuelo, jednego z najbardziej znanych obszarów produkcji szynek iberyjskich. Świnie, z których produkowana jest szynka, są hodowane bezpośrednio w gospodarstwie Simón Martín. Dzięki temu Simón może kontrolować cały proces produkcji, a tym samym zapewnić niezmiennie wysoką jakość produktu końcowego. Długie dojrzewanie palety (co najmniej 20 miesięcy w porównaniu do standardowych 16) zapewnia jej delikatny, ale pełny smak "a curado" i niepowtarzalny aromat.

Ten jamón, podobnie jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekadorze, bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

Rodzaj jamónu

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest unikalna na skalę światową i czyni z jamón ibérico produkt wyjątkowy, nieporównywalny z innymi szynkami suszonymi. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także np. prosciutta di Parma czy San Daniele) jamón ibérico ma intensywniejszy i trwalszy smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną konsystencję dzięki tłuszczowi śródmięśniowemu.

Paleta selección nie posiada żadnej etykiety w oficjalnej klasyfikacji jamón ibérico, ponieważ jej cechy mieszczą się pomiędzy zdefiniowanymi kategoriami. Podobnie jak czerwona i czarna etykieta, pochodzi głównie od świń, które są na wolnym wybiegu w gajach dębowych (dehesa), ale w przeciwieństwie do nich, świnie te w dehesa nie osiągają wymaganej wagi i muszą być dokarmiane klasyczną ekologiczną paszą po sezonie żołędziowym.  Tutaj można dowiedzieć się więcej o podziale świń iberyjskich.

Przednia noga (łopatka) czarnej świni, czyli "paleta ibérica", zawiera mniejszą ilość mięsa, a większą ilość kości, tłuszczu i skóry w porównaniu z tylną nogą jamón ibérico. Większy udział kości sprawia, że krojenie jest o stopień trudniejsze niż w przypadku tylnej nogi.

RODZAJ Ibérico
FORMAT Cała noga (łopatka) z kością
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA 20 miesięcy
ŻYWNOŚĆ Wysokiej jakości pasza roślinna i zboże
PRODUCENT Simón Martín
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1903 kJ (458 kcal)
Tłuszcz 36 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
Węglowodany 0,8 g
- w tym:  cukry 0,5 g
Białko  33 g
Sól 5,2 g

Jamón jest pakowany próżniowo w celu ułatwienia obsługi i logistyki (nie ma ryzyka zatłuszczenia opakowania zewnętrznego) oraz w celu zachowania jego smaku i jakości. Jeśli próżnia jest stuprocentowa, czyli idealnie sprasowana, szynka może być przechowywana w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku przerwania próżni, szynkę należy usunąć z opakowania. Dlatego konieczne jest regularne sprawdzanie stanu próżni; niekiedy maleńka szczelina może po dłuższym czasie zacząć zasysać powietrze. Powoduje to następnie rozwój pleśni dojrzewającej na jamonie. Przed spożyciem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godzin wcześniej, kiedy to w warunkach pokojowych skóra ma czas na ponowne stwardnienie i rozwinięcie silnego aromatu.  Więcej ważnych informacji można znaleźć w naszych często zadawanych pytaniach.

Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close