Jamón ibérico - paleta selección
Przednia noga (paleta) czarnej świni iberyjskiej o czasie dojrzewania 20-24 miesięcy. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jesteśmy jedyną firmą na rynku, która oferuje wyłącznie jamon bez chemicznych konserwantów i barwników.
Ten jamón nie jest objęty oficjalną klasyfikacją jamón ibérico i nie posiada żadnej etykiety. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o klasyfikacji jamón ibérico.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.
Paleta selección wykonana jest z przedniej nogi ciemnej świni iberyjskiej. Jak wszystkie nasze produkty jest w 100% naturalna, dlatego nie zawiera chemicznych konserwantów i poddaje się suszeniu tylko na świeżym górskim powietrzu. Paleta selección Simón Martín charakteryzuje się szczególnie wydłużonym kształtem i wąskim kopytem. Na przekroju mięso ma głęboki rubinowy kolor, a smak jest łagodny i lekko słodki. Mięso ma marmurkowatość tłuszczu typową dla szynek iberyjskich. Odmiana ta pochodzi z miejscowości Guijuelo, jednego z najbardziej znanych obszarów produkcji szynek iberyjskich. Świnie, z których produkowana jest szynka, są hodowane bezpośrednio w gospodarstwie Simón Martín. Dzięki temu Simón może kontrolować cały proces produkcji, a tym samym zapewnić niezmiennie wysoką jakość produktu końcowego. Długie dojrzewanie palety (co najmniej 20 miesięcy w porównaniu do standardowych 16) zapewnia jej delikatny, ale pełny smak "a curado" i niepowtarzalny aromat.
Ten jamón, podobnie jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekadorze, bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.
Rodzaj jamónu
Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest unikalna na skalę światową i czyni z jamón ibérico produkt wyjątkowy, nieporównywalny z innymi szynkami suszonymi. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także np. prosciutta di Parma czy San Daniele) jamón ibérico ma intensywniejszy i trwalszy smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną konsystencję dzięki tłuszczowi śródmięśniowemu.
Paleta selección nie posiada żadnej etykiety w oficjalnej klasyfikacji jamón ibérico, ponieważ jej cechy mieszczą się pomiędzy zdefiniowanymi kategoriami. Podobnie jak czerwona i czarna etykieta, pochodzi głównie od świń, które są na wolnym wybiegu w gajach dębowych (dehesa), ale w przeciwieństwie do nich, świnie te w dehesa nie osiągają wymaganej wagi i muszą być dokarmiane klasyczną ekologiczną paszą po sezonie żołędziowym. Tutaj można dowiedzieć się więcej o podziale świń iberyjskich.
Przednia noga (łopatka) czarnej świni, czyli "paleta ibérica", zawiera mniejszą ilość mięsa, a większą ilość kości, tłuszczu i skóry w porównaniu z tylną nogą jamón ibérico. Większy udział kości sprawia, że krojenie jest o stopień trudniejsze niż w przypadku tylnej nogi.
RODZAJ | Ibérico |
FORMAT | Cała noga (łopatka) z kością |
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA | 20 miesięcy |
ŻYWNOŚĆ | Wysokiej jakości pasza roślinna i zboże |
PRODUCENT | Simón Martín |
MAGAZYNOWANIE | Suche i chłodne miejsce |
OPAKOWANIE | Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika. |
Wieprzowina, sól morska.
- Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
- Bezglutenowy
- Bez laktozy
- Zmniejszona zawartość soli*
* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.
Wartość energetyczna | 1903 kJ (458 kcal) |
Tłuszcz | 36 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
Węglowodany | 0,8 g |
- w tym: cukry | 0,5 g |
Białko | 33 g |
Sól | 5,2 g |
Jamón jest pakowany próżniowo w celu ułatwienia obsługi i logistyki (nie ma ryzyka zatłuszczenia opakowania zewnętrznego) oraz w celu zachowania jego smaku i jakości. Jeśli próżnia jest stuprocentowa, czyli idealnie sprasowana, szynka może być przechowywana w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku przerwania próżni, szynkę należy usunąć z opakowania. Dlatego konieczne jest regularne sprawdzanie stanu próżni; niekiedy maleńka szczelina może po dłuższym czasie zacząć zasysać powietrze. Powoduje to następnie rozwój pleśni dojrzewającej na jamonie. Przed spożyciem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godzin wcześniej, kiedy to w warunkach pokojowych skóra ma czas na ponowne stwardnienie i rozwinięcie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji można znaleźć w naszych często zadawanych pytaniach.
Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.