Simón Martín
Producent suszonej szynki Simón Martin jest jednym z najbardziej tradycyjnych producentów Jamón ibérico w Hiszpanii. Secadero, suszarnia szynek, została założona w 1907 roku w mieście Guijuelo w regionie Salamanca przez prapradziadka obecnego właściciela w celu suszenia własnych szynek ze świń iberyjskich w jego gospodarstwie. Przez cztery pokolenia firma rozrosła się, ale nie zapomniała, że najważniejsza jest jakość produktu. Dlatego mają rozległe dehesas (gaje dębowe), w których wciąż wędrują ich własne świnie iberyjskie. Optymalne suszenie szynki jest zapewnione dzięki dużemu położeniu suszarni szynek (1100 m n.p.m.) i korzystnemu klimatowi, na który wpływa położenie między dwoma pasmami górskimi (Sierra de Gredos y Béjar). Simón Martín szczyci się tym, że sztuka wytwarzania i suszenia szynki była przekazywana z pokolenia na pokolenie, a przy produkcji szynki pozostają wierni oryginalnej "recepturze" z 1907 r., tj. tylko wysokiej jakości mięso i sól bez innych dodatków chemicznych.
Obecny właściciel firmy nazywa się Simón Martin i jest on góralem całym swoim sercem. Większość czasu spędza w gajach dębowych, gdzie ciekawią go najnowsze dane o zbiorach żołędzi. Kiedy nie mówi o swoich szynkach (o których podobno nawet śni), opowiada o historii swojej rodziny, która nawet podczas hiszpańskiej wojny domowej nigdy nie porzuciła swojego rzemiosła.
Simón Martin zdobył międzynarodowe nagrody za jakość i smak swoich iberyjskich szynek. Wielokrotnie zdobywał złote medale na IFFA, czyli Międzynarodowych Targach Wyrobów Mięsnych we Frankfurcie. Jego szynki są przede wszystkim bardzo popularne w Hiszpanii, gdzie zajmują czołowe miejsca obok szynek Dehesa Maladua i Joselito.
