Jamón ibérico - paleta cebo de campo

Przednia noga, czyli paleta, z czarnej świni iberyjskiej o długości dojrzewania 20-24 miesięcy. Składniki: wieprzowina, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

Zielona etykieta. Więcej o podziale jamónu iberyjskiego tutaj.

750,00 zł
Masa :
Ilość:

Jamón ibérico – paleta cebo de campo Simón Martín pochodzi z przednich nóg świń iberyjskich z wolnego wybiegu  z gaju dębowego  ze wsi Guijuelo ze słynnego obszaru jamonaru w  Salamance. Wolny wybieg jest tym, co odróżnia tą palete od palety de cebo ( biała etykieta) bez przymiotnika de campo. Przez całe życie świnie aktywnie się poruszają i żywią się częściowo tym, co znajdą, a częściowo paszą ekologiczną. Ruch świń wmasowuje tłuszcz w tkankę mięśniową, dzięki czemu jamón nabiera charakterystyczne przeplatanie się białych nitek tłuszczu w chude mięso. Tak więc infiltracja tłuszczu jest znacznie bardziej intensywna niż w przypadku zwykłego jamónu ibérico de cebo. 

Ponadto, podobnie jak w przypadku wyższej klasy „bellota”, tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niską temperaturę topnienia i bardziej przypomina oliwę z oliwek niż klasyczny tłuszcz wieprzowy. Jamón w kroju ma rubinowy kolor, ma niską zawartość soli i intensywny aromat. 

Jamón ibérico – paleta cebo de campo dzięki trybowi życia świń z którego pochodzi, a intensywności  naciekania tłuszczu jest bardzo zbliżony jakościowo do palety de bellota (czerwona i czarna etykieta), chociaż jest w porównaniu z nimi o połowę tańsza. Jest to zatem produkt o prawdopodobnie najlepszym stosunku jakości do ceny z całej naszej oferty.

Jak wszystkie nasze produkty jest to produkt całkowicie naturalny, dojrzewający na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewał w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

Rodzaj jamónu

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest wyjątkowa na świecie i zamienia jamón ibérico w wyjątkowy produkt, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także na przykład prosciutta di Parma czy San Daniele), jamón ibérico ma bardziej intensywny i bardziej trwały smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną teksturę nadaną przez tłuszcz międzymięśniowy.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich szynka ta ma zieloną etykietę (pozostałe gatunki mają etykietę białą, czerwoną i czarną). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej na temat podziału jamonów iberyjskich znajdziesz tutaj.

W przypadku ibérico cebo de campo zwierzęta żywią się naturalnymi roślinami i są dokarmiane paszą ekologiczną. Świnie żyją we wolnych wybiegach.

Przednia noga (łopatka) czarnej świni, tak zwana paleta ibérica, zawiera mniejszą ilość mięsa, większą ilość kości, tłuszczu i skóry w porównaniu z tylną nogą jamón ibérica. Ze względu na wyższy udział kości, krojenie jest o wiele bardziej skomplikowane niż  w przypadku tylnej nogi.

RODZAJ Ibérico
FORMAT Cała noga (łopatka) z kością
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA 20 miesięcy
ŻYWNOŚĆ Żołędzie i aromatycznie zioła z gaju dębowego (tzw. Dehesa)
PRODUCENT Simón Martín
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1903 kJ (458 kcal)
Tłuszcz 36 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
Węglowodany 0,8 g
- w tym:  cukry 0,5 g
Białko  33 g
Sól 5,2 g

Jamón jest pakowany próżniowo ze względu na lepszą obsługę i logistykę (brak ryzyka zasmarowania opakowania zewnętrznego) oraz dla zachowanie jego smaku i jakości. Jeśli podciśnienie jest  100%, czyli jest doskonale zassane, szynkę można przechowywać w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku uszkodzenia próżni, szynkę należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, a to może spowodować rozwój dojrzewającej pleśni na szynce. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godziny wcześniej, kiedy w warunkach pokojowych będzie czas na ponowne stwardnienie skórki i powstanie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close