Jamón ibérico - paleta cebo de campo
Przednia noga, czyli paleta, z czarnej świni iberyjskiej o długości dojrzewania 20-24 miesięcy. Składniki: wieprzowina, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.
Zielona etykieta. Więcej o podziale jamónu iberyjskiego tutaj.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.
Jamón ibérico – paleta cebo de campo Simón Martín pochodzi z przednich nóg świń iberyjskich z wolnego wybiegu z gaju dębowego ze wsi Guijuelo ze słynnego obszaru jamonaru w Salamance. Wolny wybieg jest tym, co odróżnia tą palete od palety de cebo ( biała etykieta) bez przymiotnika de campo. Przez całe życie świnie aktywnie się poruszają i żywią się częściowo tym, co znajdą, a częściowo paszą ekologiczną. Ruch świń wmasowuje tłuszcz w tkankę mięśniową, dzięki czemu jamón nabiera charakterystyczne przeplatanie się białych nitek tłuszczu w chude mięso. Tak więc infiltracja tłuszczu jest znacznie bardziej intensywna niż w przypadku zwykłego jamónu ibérico de cebo.
Ponadto, podobnie jak w przypadku wyższej klasy „bellota”, tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niską temperaturę topnienia i bardziej przypomina oliwę z oliwek niż klasyczny tłuszcz wieprzowy. Jamón w kroju ma rubinowy kolor, ma niską zawartość soli i intensywny aromat.
Jamón ibérico – paleta cebo de campo dzięki trybowi życia świń z którego pochodzi, a intensywności naciekania tłuszczu jest bardzo zbliżony jakościowo do palety de bellota (czerwona i czarna etykieta), chociaż jest w porównaniu z nimi o połowę tańsza. Jest to zatem produkt o prawdopodobnie najlepszym stosunku jakości do ceny z całej naszej oferty.
Jak wszystkie nasze produkty jest to produkt całkowicie naturalny, dojrzewający na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewał w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.
Rodzaj jamónu
Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest wyjątkowa na świecie i zamienia jamón ibérico w wyjątkowy produkt, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także na przykład prosciutta di Parma czy San Daniele), jamón ibérico ma bardziej intensywny i bardziej trwały smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną teksturę nadaną przez tłuszcz międzymięśniowy.
W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich szynka ta ma zieloną etykietę (pozostałe gatunki mają etykietę białą, czerwoną i czarną). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej na temat podziału jamonów iberyjskich znajdziesz tutaj.
W przypadku ibérico cebo de campo zwierzęta żywią się naturalnymi roślinami i są dokarmiane paszą ekologiczną. Świnie żyją we wolnych wybiegach.
Przednia noga (łopatka) czarnej świni, tak zwana paleta ibérica, zawiera mniejszą ilość mięsa, większą ilość kości, tłuszczu i skóry w porównaniu z tylną nogą jamón ibérica. Ze względu na wyższy udział kości, krojenie jest o wiele bardziej skomplikowane niż w przypadku tylnej nogi.
RODZAJ | Ibérico |
FORMAT | Cała noga (łopatka) z kością |
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA | 20 miesięcy |
ŻYWNOŚĆ | Żołędzie i aromatycznie zioła z gaju dębowego (tzw. Dehesa) |
PRODUCENT | Simón Martín |
MAGAZYNOWANIE | Suche i chłodne miejsce |
OPAKOWANIE | Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika. |
Wieprzowina, sól morska.
- Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
- Bezglutenowy
- Bez laktozy
- Zmniejszona zawartość soli*
* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.
Wartość energetyczna | 1903 kJ (458 kcal) |
Tłuszcz | 36 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
Węglowodany | 0,8 g |
- w tym: cukry | 0,5 g |
Białko | 33 g |
Sól | 5,2 g |
Jamón jest pakowany próżniowo ze względu na lepszą obsługę i logistykę (brak ryzyka zasmarowania opakowania zewnętrznego) oraz dla zachowanie jego smaku i jakości. Jeśli podciśnienie jest 100%, czyli jest doskonale zassane, szynkę można przechowywać w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku uszkodzenia próżni, szynkę należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, a to może spowodować rozwój dojrzewającej pleśni na szynce. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godziny wcześniej, kiedy w warunkach pokojowych będzie czas na ponowne stwardnienie skórki i powstanie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.
Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.