Jamón ibérico cebo bez kości

Noga bez kości ważąca zgodnie z zamówieniem z czasem dojrzewania przez co najmniej 24 miesięcy  z czarnej świni iberyjskiej. Składniki: wieprzowina, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

660,00 zł
Masa :
Ilość:

Jamón ibérico cebo Simón Martín to podstawowy iberyjski jamón tradycyjnego producenta z Salamanki, Simóna Martína z ponad 100-letnią tradycją. Jamón pochodzi od świń iberyjskich hodowanych w tradycyjny sposób wokół wioski Guijuelo ze słynnego obszaru jamonaru w  Salamance. W porównaniu z jamón serrano, ibérico cebo charakteryzuje się wyższą jakością, co przekłada się na większą infiltrację tłuszczu w chudą tkankę szynki, ciemniejszy kolor mięsa, bardziej soczystą konsystencję oraz bardziej intensywny i bardziej trwały smak. Ponadto tłuszcz ma wyższy udział nienasyconych kwasów tłuszczowych niż jamon serrano, a zatem ma niższą temperaturę topnienia niż tłuszcz serrano jamon z białych świń. Ze względu na grubszą warstwę tłuszczu, jamon wymaga powolnego, naturalnego suszenia na świeżym powietrzu przez dwa lata.

Jamón ibérico cebo Simón Martín jest  uczciwą suszoną szynką wyprodukowaną w tradycyjny sposób bez żadnych chemicznych dodatków jednym z najlepszych producentów szynki iberyjskiej w Hiszpanii To najlepszy możliwy sposób na wejście w fascynujący świat jamón ibérico.

Ten jamón, jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

Świeżo odkostnione szynki są idealne do krojenia maszynką do krojenia szynki. Do krojenia nożem polecamy zakup stojaka do szynki bez kości. Rzeczywista waga może być o 5% mniejsza lub większa od zamówionej.

Rodzaj jamónu

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest wyjątkowa na świecie i zamienia jamón ibérico w wyjątkowy produkt, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także na przykład prosciutta di Parma lub San Daniele), jamón ibérico ma bardziej intensywny i bardziej trwały smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną teksturę nadaną przez tłuszcz międzymięśniowy.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich szynka ta ma białą etykietę  i dlatego reprezentuje podstawowy poziom kategorii jamón ibérico (wyższe poziomy mają etykietę zieloną, czerwoną i czarną). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej na temat podziału jamonów iberyjskich znajdziesz tutaj

W przypadku jamón ibérico cebo zwierzęta są żywione wyłącznie normalnym żywieniem, głównie zbożami i roślinami strączkowymi, i nie są trzymane na otwartej przestrzeni.

Wszystkie nasze kawałki bez kości są zawsze wykonane z szynki (jamon). Są ku temu dwa główne powody. Po pierwsze, odkostnienie szynki nogi jest znacznie łatwiejsze i szybsze  niż u palety.  Po drugie, produkt końcowy jest większy, bardziej zwarty i ma niższy stosunek tłuszczu, a zatem znacznie lepiej nadaje się do krojenia w krajalnicach. Po odkostnieniu z nogi otrzymuje się trzy kawałki. Dwa  stosunkowo duże i jeden mniejszy, co wynika z anatomicznego kształtu tylnej nogi świni. Nasi dostawcy pozbawiają szynki kości na zamówienia. Regularnie tak pozyskujemy wszystkie trzy warianty. Nasze szynki bez kości mają naturalny kształt i nie są w żaden sposób modyfikowane (prasowanie, łączenie z kilku kawałków itp.), dzięki czemu zachowują najwyższą możliwą jakość.  Szynka suszona w sprasowanym bloku lub nawet pokrojona w plastry z warstwą pośrednią to tylko kulinarne odzwierciedlenie oryginalnego kawałka.

RODZAJ Ibérico
FORMAT Kawałek bez kości
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA 24 miesięcy
ŻYWNOŚĆ Wysokiej jakości pasza roślinna i zboże
PRODUCENT Simón Martín
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1760 kJ (423 kcal)
Tłuszcz 31 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
Węglowodany 0,9 g
- w tym:  cukry 0,7 g
Białko  35 g
Sól 3,8 g

Szynkę bez kości pakowaną próżniowo można przechowywać w temperaturze od 3 do 25 stopni Celsjusza. Próżnia musi oczywiście być 100%, czyli dokładnie przyssana. W przypadku uszkodzenia próżni, suszone mięso należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, co prowadziłoby do stopniowego psucia się mięsa na skutek „parowania”. Ponadto odkostniony kawałek nie może leżeć na bezpośrednim świetle słonecznym. Najlepiej przechowywać go w spiżarni lub lodówce. Nie należy jednak do zamrażarki, gdzie zamrożona woda resztkowa rozerwałaby strukturę włókien mięśniowych. Jamon jest zwykle spożywany w temperaturze pokojowej, więc jamon przechowywany w chłodniach powinien „odpocząć” przez chwilę przed podaniem. Najlepiej zrobić to przed krojeniem, aby plastry niepotrzebnie nie wysychały.  

Po pokrojeniu najlepiej owinąć odkostniony kawałek w świeżą folię lub papier do pieczenia i przechowywać w lodówce. Jeśli nie kroisz szynkę przez dłuższy czas, regularnie sprawdzaj, czy nie ma na szynce pleśni. Odkostniony kawałek w stanie świeżym można przechowywać poza lodówką – ale tam trzeba uważać, aby nie wysuszył się zbyt mocno. Dobrze zawinięte kawałki szynki utrzymują się „jak nowe” i przez kilka miesięcy po pokrojeniu. 

Więcej informacji o sposobach krojenia, możliwościach pośredniego przechowywania większych kawałków wraz ze zdjęciami znajdziesz tutaj

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close