Jamón ibérico - paleta bellota

Przednia noga z czasem dojrzewania od 24 – 28 miesięcy z czarnej świni iberyjskiej z wolnego wybiegu i żywiącej się w okresie tzw. montanery wyłącznie żołędziami. Składniki: wieprzowina, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

Czerwona etykieta. Więcej o podziale jamónu iberyjskiego tutaj.

1 081,00 zł
(brutto) plus koszty dostawy

NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.

Masa :
Ilość:

Jamón ibérico – paleta bellota to przednia noga z ciemnej świni iberyjskiej z wolnego wybiegu żywiącej się żołędziami. W świecie suszonej szynki jamón ibérico de bellota jest absolutnym szczytem nieporównywalny z żadnym innym produktem.

Paleta bellota Simona Martina pochodzi ze świń iberyjskich hodowanych na rodzinnej farmie Simona Martína w Guijuelo w Salamance. W przeciwieństwie do palety cebo, świnie te poruszają się w gaju dębowym w okresie montanera (od listopada do lutego) i żywią się tylko znalezionymi żołędziami, aromatycznymi ziołami i korzeniami. Dużo ruchu i dieta oparta głównie na żołędziach pozytywnie wpływają na smaki szynki. Mięso nabiera delikatnego orzechowego smaku, a tłuszcz charakteryzuje się wyższą zawartością jednonienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych, przez co jego struktura przypomina bardziej oliwę z oliwek niż typowy tłuszcz wieprzowy. Infiltracja śnieżnobiałego tłuszczu do mięsa powoduje, że każdy plasterek jest niesamowicie soczysty (więcej tutaj). Długie suszenie palet (od 20 do 28 miesięcy, w porównaniu do standardowych 16 miesięcy) szynce gwarantuje długotrwały smak „a curado”, intensywny aromat i głęboki rubinowy kolor na kroju. Ponieważ jest to produkt, na którym opiera się Simón Martín, każdy kawałek wychodzący z jego secadero (suszarki) jest dokładnie sprawdzany. Szynka ta jest idealną okazją do spróbowania jamón ibérico bellota w „małym opakowaniu”.

Ten jamón, jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

.

RODZAJ JAMÓNU 

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest wyjątkowa na świecie i zamienia jamón ibérico w wyjątkowy produkt, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także na przykład prosciutta di Parma lub San Daniele), jamón ibérico ma bardziej intensywny i bardziej trwały smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną teksturę nadaną przez tłuszcz międzymięśniowy.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich szynka ta ma czerwoną etykietę (pozostałe gatunki mają etykietę białą, zieloną  i czarną). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej na temat podziału jamonów iberyjskich znajdziesz tutaj 

Jamón ibérico de bellota (po hiszpańsku bellota oznacza żołądź) to najwyższej jakości i zarazem najdroższa suszona szynka nie tylko w Hiszpanii, ale na całym świecie. Aby jamón otrzymał wyłączną nazwę „de bellota”, świnia iberyjska musi być karmiona w okresie montanera między wrześniem a marcem na wolnym wybiegu w gaju dębowym, tzw. dehes (gaj jest oznaczony symbolem dehes, jeśli ma co najmniej 10 drzew na hektar) wyłącznie żołędziami i ziołami aromatycznymi. Przed wejściem do montanery waga zwierzęcia musi wynosić od 92 do 115 kg, natomiast pod koniec montanery musi zyskać  na wadze co najmniej 46 kg z pokarmu składającego się wyłącznie z żołędzi i ziół.

Przednia noga czarnej świni, tak zwana paleta ibérica, zawiera mniejszą ilość mięsa, większą ilość kości, tłuszczu i skóry w porównaniu z tylną nogą jamón ibérica. Ze względu na wyższy udział kości, krojenie jest o wiele bardziej skomplikowane niż w przypadku tylnej nogi.

RODZAJ Ibérico 
FORMAT Cała noga (udziec) z kością
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA 24 Miesięcy
ŻYWNOŚĆ Żołędzie i aromatycznie zioła w gaju dębowym (tzw. Dehesa)
PRODUCENT SIMÓN MARTÍN
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce.
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie są naklejane etykiety przewoźnika. 
UWAGA Ta szynka została zapakowana próżniowo w celu zachowania jakości i smaku. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie z opakowania około 24 godziny wcześniej i pozostawienia w temperaturze pokojowej. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna  1909 kJ (460 kcal)
Tłuszcze  38 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone  14 g
Węglowodany  1,0 g
- w tym cukry  0,5 g
Białko ogółem  29 g
Sól  4,7 g

Jamón jest pakowany próżniowo ze względu na lepszą obsługę i logistykę (nie grozi zasmarowaniu opakowania zewnętrznego) oraz dla zachowanie jego smaku i jakości. Jeśli podciśnienie jest  100%, czyli jest doskonale zassane, szynkę można przechowywać w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku uszkodzenia próżni, szynkę należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, a to może spowodować rozwój dojrzewającej pleśni na szynce. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godziny wcześniej, kiedy w warunkach pokojowych będzie czas na ponowne stwardnienie skórki i powstanie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.

NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close