Jamón 100% ibérico bellota (pata negra)

Unikalna 8 kg jamón bellota z 100% iberyjskiej rasy i okresem dojrzewania co najmniej 36 miesięcy z czarnej świni iberyjskiej (rasa 100%) karmionej wyłącznie żołędziami na wolnym wybiegu. Zwana pata negra. Składniki: wieprzowina, sól. Jako jedyni na rynku oferujemy wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników.

Czarna etykieta. Więcej o podziale jamónu iberyjskiego tutaj.

3 470,00 zł
Masa :
Ilość:

Jamón 100% ibérico bellota (pata negra)  jest dumą rodzinnej firmy Simón Martín z ponad 100-letnią tradycją. Jamón pochodzi z iberyjskich świń z dehes (gaj dębowy) ze wsi Guijuelo ze słynnego obszaru jamonaru w  Salamace. W okresie Montanera (od listopada do lutego) świnie te swobodnie wędrują po dużym zalesionym obszarze, gdzie żywią się głównie żołędziami. Łącząc ten ciągły ruch i dietę żołędzi, mięso tych świń nabiera charakterystycznego smaku orzechów laskowych. Soczystość szynki gwarantuje przenikanie śnieżnobiałego tłuszczu bezpośrednio do mięsa, co tworzy w kroju marmurkowatość typową dla rasy świń iberyjskich. Ponadto tłuszcz składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma niską temperaturę topnienia i przypomina w swoich właściwościach oliwę z oliwek, bardziej niż klasyczny tłuszcz wieprzowy. Jamón w kroju ma rubinowy kolor, ma niską zawartość soli i intensywny aromat.

Jamón 100% ibérico bellota Simón Martín wielokrotnie zdobywa złote medale za jakość i smak na IFFA - najważniejszych targach produktów mięsnych we Frankfurcie. Oprócz innych międzynarodowych nagród, jest szczególnie nagradzany w Hiszpanii, gdzie regularnie plasuje się w rankingach szynek iberyjskich obok szynek z Dehesa Maladua czy Joselita.

Ten jamón, jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekatorze bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

RODZAJ JAMÓNU

 

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest wyjątkowa na świecie i zamienia jamón ibérico w wyjątkowy produkt, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. Jamón ibérico w  przeciwieństwie do jamón serrano (ale także na przykład prosciutta di Parma lub San Daniele) ma bardziej intensywny i trwały smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną teksturę nadaną przez tłuszcz międzymięśniowy.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich szynka ta ma czarną etykietę (pozostałe gatunki mają etykietę białą, zieloną i czerwoną). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Więcej na temat podziału jamonów iberyjskich znajdziesz tutaj 

Jamón ibérico de bellota (po hiszpańsku bellota oznacza żołądź) to najwyższej jakości i zarazem najdroższa suszona szynka nie tylko w Hiszpanii, ale na całym świecie. Aby jamón otrzymał wyłączną nazwę „de bellota”, świnia iberyjska musi być karmiona w okresie montanera między wrześniem a marcem w wolnym wybiegu w gaju dębowym, tzw. dehes (gaj jest oznaczony symbolem dehes, jeśli ma co najmniej 10 drzew na hektar) wyłącznie żołędziami i ziołami aromatycznymi. Przed wejściem do montanery waga zwierzęcia musi wynosić od 92 do 115 kg, natomiast pod koniec montanery musi zyskać  na wadze co najmniej 46 kg z pokarmu składającego się wyłącznie z żołędzi i ziół. 100% ibérico  oznacza, że szynka pochodzi od świni, której oboje rodzice są w 100% iberyjską świnią. Zgodnie z nowym prawem ta kategoria jest jedyną, dla której producenci mogą używać na etykiecie popularnego oznaczenia pata negra (czarna stopa).

Tylna noga czarnej świni tzw. jamón ibérico ma większy udział mięsa w porównaniu z przednią nogą (paleta iberyjska), mniejszy udział kości, skóry, tłuszczu a  dzięki mniejszemu udziałowi kości łatwiej się kroi. Jamón jest dostarczany w całości. 

RODZAJ Ibérico 
FORMAT  Cała noga (udziec) z kością 
CZAS DOJRZEWANIA  36 Miesięcy 
ŻYWNOŚĆ Żołędzie i aromatycznie zioła w gaju dębowym (tzw. Dehesa)
PRODUCENT SIMÓN MARTÍN
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce.
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym są naklejane etykiety przewoźnika. 
UWAGA Ta szynka została zapakowana próżniowo w celu zachowania jakości i smaku. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie z opakowania około 24 godziny wcześniej i pozostawienia w temperaturze pokojowej. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wieprzowina, sól morska.

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli*

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1670 kJ (402 kcal)
Tłuszcz 29 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone  10 g
Węglowodany  0,7 g
- w tym :cukry  0,5 g
Białko  34 g
Sól  5 g

Jamón jest pakowany próżniowo ze względu na lepszą obsługę i logistykę (nie grozi zasmarowaniu opakowania zewnętrznego) oraz dla zachowanie jego smaku i jakości. Jeśli podciśnienie jest  100%, czyli jest doskonale zassane, szynkę można przechowywać w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku uszkodzenia próżni, szynkę należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, a to może spowodować rozwój dojrzewającej pleśni na szynce. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godziny wcześniej, kiedy w warunkach pokojowych będzie czas na ponowne stwardnienie skórki i powstanie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close