Jamón selección
Tylna noga czarnej świni iberyjskiej o okresie dojrzewania co najmniej 24 miesiące. Jesteśmy jedyną firmą na rynku, która oferuje wyłącznie jamon bez chemicznych konserwantów i barwników.
Ten jamón nie jest objęty oficjalną klasyfikacją jamón ibérico i nie posiada żadnej etykiety. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o klasyfikacji jamón ibérico.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.
Jamón selección to szczególny jamón iberyjski, ponieważ wymyka się oficjalnemu systemowi klasyfikacji. Chociaż pochodzi od świń iberyjskich i jest pełnoprawnym jamón ibérico, nie może być tak nazywany, ponieważ nie należy do żadnej oficjalnej kategorii (więcej o podziale jamón ibérico).
Świnie, z których produkowana jest szynka, są hodowane bezpośrednio w gospodarstwie Simón Martín w pobliżu Guijuelo. Jamón jest wytwarzany ze świń hodowanych w tradycyjnych gajach dębowych, które nie osiągają wymaganej wagi w sezonie żołędzi, w związku z czym muszą być karmione konwencjonalną paszą. Jamón przechodzi proces dojrzewania w naturalnych "secaders" (suszarniach), gdzie podstawowe parametry są sprawdzane poprzez regulację przepływu powietrza.
Ten jamón, podobnie jak wszystkie nasze produkty, jest produktem całkowicie naturalnym, dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekadorze, bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.
Rodzaj jamónu
Jamón selección Simón Martín to jamón iberyjski, który nie należy do żadnej z oficjalnych kategorii jamón ibérico i w związku z tym nie posiada żadnej etykiety. Jamón ten zazwyczaj pochodzi od świń hodowanych na wolnym wybiegu w gajach dębowych, które nie osiągnęły wymaganego przyrostu masy ciała podczas "montanera" (sezonu żołędziowego). W związku z tym nie mogą być oznaczone czerwoną etykietą i muszą być dokarmiane konwencjonalną paszą, aby osiągnąć wymaganą wagę.
Jamón posiada wszystkie najlepsze cechy prawdziwej szynki iberyjskiej, tj. wysoką zawartość tkanki tłuszczowej, wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, trwały i intensywny smak ze złożonymi nutami aromatycznymi.
RODZAJ | Ibérico - selección |
FORMAT | Cała noga (udziec) z kością |
DŁUGOŚĆ DOJRZEWANIA | 24 miesięcy |
ŻYWNOŚĆ | Wysokiej jakości pasza roślinna i zboże |
PRODUCENT | Simón Martín |
MAGAZYNOWANIE | Suche i chłodne miejsce |
OPAKOWANIE | Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika. |
Wieprzowina, sól morska.
- Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
- Bezglutenowy
- Bez laktozy
- Zmniejszona zawartość soli*
* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.
Wartość energetyczna | 1760 kJ (423 kcal) |
Tłuszcz | 31 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g |
Węglowodany | 0,9 g |
- w tym: cukry | 0,7 g |
Białko | 35 g |
Sól | 3,8 g |
Jamón jest pakowany próżniowo w celu ułatwienia obsługi i logistyki (nie ma ryzyka zatłuszczenia opakowania zewnętrznego) oraz w celu zachowania jego smaku i jakości. Jeśli próżnia jest stuprocentowa, czyli idealnie sprasowana, szynka może być przechowywana w tym stanie do końca okresu ważności. W przypadku przerwania próżni, szynkę należy usunąć z opakowania. Dlatego konieczne jest regularne sprawdzanie stanu próżni; niekiedy maleńka szczelina może po dłuższym czasie zacząć zasysać powietrze. Powoduje to następnie rozwój pleśni dojrzewającej na jamonie. Przed spożyciem zalecamy wyjęcie szynki z opakowania około 24 godzin wcześniej, kiedy to w warunkach pokojowych skóra ma czas na ponowne stwardnienie i rozwinięcie silnego aromatu. Więcej ważnych informacji można znaleźć w naszych często zadawanych pytaniach.
Wraz z zamówieniem otrzymasz szczegółowe instrukcje dotyczące krojenia w formie papierowej. Szczegółowy opis znajdziesz tutaj.
NA MAGAZYNIE. WYSYŁKA NATYCHMIASTOWA.
Czas dostawy: 2 - 3 dni robocze.
Wysyłka najpóźniej następnego dnia roboczego.