Jamón ibérico cebo bez kości (oczyszczony kawał)

Bez kości i całkowicie oczyszczony udziec z czarnych świń iberyjskich, o masie zgodnej z zamówieniem i dojrzewające przez co najmniej 24 miesiące. Składniki: mięso wieprzowe, sól. Jesteśmy jedyną firmą na rynku, która oferuje wyłącznie jamón bez chemicznych konserwantów i barwników. 

361,00 zł
Masa :
Ilość:

Jest to całkowicie oczyszczony kawałek bez skóry i utlenionego tłuszczu.

Jamón ibérico cebo Simón Martín to podstawowy jamón iberyjski z Simón Martín, tradycyjnego producenta z Salamanki o ponad 100-letniej tradycji. Jamón pochodzi z konwencjonalnie hodowanych świń iberyjskich z okolic wioski Guijuelo w słynnym regionie jamón w Salamance. Jamón ibérico cebo jest produktem wyższej jakości niż jamón serrano, charakteryzuje się większym przenikaniem tłuszczu do tkanki chudej szynki, ciemniejszą barwą mięsa, bardziej soczystą konsystencją oraz intensywniejszym i trwalszym smakiem. Ponadto tłuszcz ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych niż tłuszcz jamón serrano i dlatego ma niższą temperaturę topnienia niż tłuszcz jamón serrano ze świń białych. Ze względu na grubszą warstwę tłuszczu jamón wymaga powolnego, naturalnego suszenia na wolnym powietrzu przez okres dwóch lat. 

Jamón ibérico cebo Simón Martín to uczciwa suszona szynka produkowana w tradycyjny sposób bez żadnych dodatków chemicznych przez jednego z najlepszych producentów szynek iberyjskich w Hiszpanii. To najlepsze możliwe wejście w fascynujący świat jamón ibérico. 

Ten jamón, jak wszystkie nasze produkty, jest całkowicie naturalnym produktem dojrzewającym na świeżym powietrzu bez użycia jakichkolwiek dodatków chemicznych. Dzięki naturalnemu suszeniu dojrzewa w naturalnym sekadorze, bez przyspieszania w klimatyzowanych komorach. Zawiera tylko mięso, sól i czas.

Świeżo odkostniony udziec jest idealny do krojenia maszynką do mięsa. Do krojenia nożem polecamy zakup stojaka do szynki bez kości. Rzeczywista waga może być o 5% mniejsza lub większa od zamówionej.

Rodzaj jamonu 

Jamón ibérico pochodzi z czarnej świni iberyjskiej, która jest unikalna na skalę światową i czyni z jamón ibérico produkt wyjątkowy, nieporównywalny z innymi suszonymi szynkami. W przeciwieństwie do jamón serrano (ale także np. prosciutta di Parma czy San Daniele) jamón ibérico ma intensywniejszy i trwalszy smak, większą zawartość zdrowych, nienasyconych tłuszczów i niepowtarzalną konsystencję dzięki tłuszczowi śródmięśniowemu.

W oficjalnej klasyfikacji szynek iberyjskich ten jamón ma białą etykietę, a zatem reprezentuje podstawowy poziom kategorii jamón ibérico (wyższe poziomy mają etykiety zielone, czerwone i czarne). Świnia może być w 50%, 75% lub 100% iberyjska. Tutaj możesz dowiedzieć się więcej o podziale iberyjskich jamonów.

W przypadku jamón ibérico cebo zwierzęta są karmione wyłącznie paszą klasyczną, głównie zbożami i roślinami strączkowymi, i nie są trzymane na wolnym wybiegu.

Wszystkie nasze kawałki bez kości są zawsze wykonane z udźca szynki (jamón). Są dwie główne przyczyny takiego stanu rzeczy. Po pierwsze, odkostnianie jest znacznie łatwiejsze i szybsze niż w przypadku palety. Po drugie, otrzymany produkt jest większy, bardziej zwarty i ma niższą zawartość tłuszczu, a zatem znacznie lepiej nadaje się do krojenia w krajalnicach. Z udźca po odkostnieniu otrzymuje się trzy kawałki. Dwa są stosunkowo duże, a jeden mniejszy, co wynika z anatomicznego kształtu tylnej nogi świni. Nasi dostawcy odkostniają całe udźce na zamówienie. W ten sposób regularnie otrzymujemy wszystkie trzy warianty i możemy pokryć całe portfolio wagowe. Nasze produkty mają naturalny kształt i nie są w żaden sposób modyfikowane ( prasowanie, łączenie wielu kawałków itp.), dzięki czemu zachowują najwyższą możliwą jakość. Każda mechaniczna ingerencja w mięso prowadzi do niepotrzebnego utlenienia i utraty smaku. Suszona szynka w sprasowanym bloku lub choćby pokrojona już z przekładką jest jedynie gastronomicznym odzwierciedleniem oryginalnej wędliny.  

RODZAJ Ibérico
FORMAT kawałek bez kości
CZAS DOJRZEWANIA 24 Miesięcy
ŻYWNOŚĆ Wysokiej jakości pasza roślinna i zboże
PRODUCENT SIMÓN MARTÍN
MAGAZYNOWANIE Suche i chłodne miejsce.
OPAKOWANIE Szynka jest pakowana próżniowo w plastikową folię, umieszczona w worku z tkaniny i jest wysyłana w papierowym kartonie wysyłkowym, na którym następnie naklejane są etykiety przewoźnika. 
UWAGA Ta szynka została zapakowana próżniowo w celu zachowania jakości i smaku. Przed jedzeniem zalecamy wyjęcie z opakowania około 24 godziny wcześniej i pozostawienia w temperaturze pokojowej. Więcej ważnych informacji znajdziesz w często zadawanych pytaniach.

Wieprzowina, sól morska 

  • Bez azotynów i azotanów (bez E250 i E252)
  • Bezglutenowy
  • Bez laktozy
  • Zmniejszona zawartość soli* 

* W porównaniu z innymi suszonymi produktami mięsnymi.

Wartość energetyczna 1760 kJ (423 kcal)
Tłuszcze  31 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
Węglowodany 0,9 g
- w tym cukry 0,7 g
Białko  35 g
Sól 3,8 g

Szynkę bez kości pakowaną próżniowo można przechowywać w temperaturze od 3 do 25 stopni Celsjusza. Próżnia musi oczywiście być 100%, czyli dokładnie przyssana. W przypadku uszkodzenia próżni, suszone mięso należy natychmiast wyjąć z opakowania. Stan opakowania należy więc regularnie sprawdzać, czasami może się zdarzyć, że mała szczelina dopiero po dłuższym czasie zacznie zasysać powietrze, co prowadziłoby do stopniowego psucia się mięsa na skutek „parowania”. Ponadto odkostniony kawałek nie może leżeć na bezpośrednim świetle słonecznym. Najlepiej przechowywać go w spiżarni lub lodówce. Nie należy jednak do zamrażarki, gdzie zamrożona woda resztkowa rozerwałaby strukturę włókien mięśniowych. Jamon jest zwykle spożywany w temperaturze pokojowej, więc jamon przechowywany w chłodniach powinien „odpocząć” przez chwilę przed podaniem. Najlepiej zrobić to przed krojeniem, aby plastry niepotrzebnie nie wysychały.  

Po pokrojeniu najlepiej owinąć odkostniony kawałek w świeżą folię lub papier do pieczenia i przechowywać w lodówce. Jeśli nie kroisz szynkę przez dłuższy czas, regularnie sprawdzaj, czy nie ma na szynce pleśni. Odkostniony kawałek w stanie świeżym można przechowywać poza lodówką – ale tam trzeba uważać, aby nie wysuszył się zbyt mocno. Dobrze zawinięte kawałki szynki utrzymują się „jak nowe” i przez kilka miesięcy po pokrojeniu. 

Więcej informacji o sposobach krojenia, możliwościach pośredniego przechowywania większych kawałków wraz ze zdjęciami znajdziesz tutaj.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close