Salmorejo - przepis na ulubione tapas

Salmorejo (czytaj salmorecho) to pyszny i orzeźwiający przecier pomidorowy przyprawiony wysokiej jakości octem winnym i surowym czosnkiem. Salmorejo wywodzi się z Kordoby, gdzie ubodzy pensjonariusze używali tej chłodzącej potrawy do walki z upałem i głodem (jeśli byli naprawdę biedni, musieli obejść się bez jajka i jamonu). Nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść po upalnym dniu na jednym z tarasów Kordoby pod drzewami pomarańczowymi i orzeźwić się kieliszkiem białego wytrawnego wina i miseczką salmorejo. Najlepsze w salmorejo jest to, że jest bardzo łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników, nawet u nas, i że smakuje nawet wtedy, gdy użyje się kilku zdechłych pomidorów, którymi  supermarkety lubią zasypywać nasz rynek. Zobaczysz, że wkrótce nie będziesz mógł się obejść bez genialnego połączenia pikantnych pomidorów i zaprawy octowej, wyrazistego smaku jamón, gotowanego jajka i aksamitnej oliwy z oliwek.

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close