Salmorejo (czytaj salmorecho) to pyszny i orzeźwiający przecier pomidorowy przyprawiony wysokiej jakości octem winnym i surowym czosnkiem. Salmorejo wywodzi się z Kordoby, gdzie ubodzy pensjonariusze używali tej chłodzącej potrawy do walki z upałem i głodem (jeśli byli naprawdę biedni, musieli obejść się bez jajka i jamonu). Nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść po upalnym dniu na jednym z tarasów Kordoby pod drzewami pomarańczowymi i orzeźwić się kieliszkiem białego wytrawnego wina i miseczką salmorejo. Najlepsze w salmorejo jest to, że jest bardzo łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników, nawet u nas, i że smakuje nawet wtedy, gdy użyje się kilku zdechłych pomidorów, którymi supermarkety lubią zasypywać nasz rynek. Zobaczysz, że wkrótce nie będziesz mógł się obejść bez genialnego połączenia pikantnych pomidorów i zaprawy octowej, wyrazistego smaku jamón, gotowanego jajka i aksamitnej oliwy z oliwek.
Przepis: Salmorejo - krem pomidorowy na zimno
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów (dojrzałe pomidory są prawdziwym problemem, ale nie pozwól, aby kiepskie pomidory zniechęciły Cię do zrobienia salmorejo)
- 200 g jednodniowego białego chleba
- 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 2 ugotowane jajka
- 150 g jamón (ibérico lub serrano)
- (2 łyżki stołowe octu winnego - najlepiej "de Jerez")
Sposób przygotowania:
Obierz ząbek czosnku. Umyj pomidory, sparz je pod gorącą wodą i obierz ze skórki. Przeciąć pomidory na pół i usunąć twarde miejsca, w których są przyczepione do szypułki. Pokrój chleb na mniejsze kostki. Umieść wszystkie składniki, oprócz jajek i jamón, w wystarczająco dużym blenderze lub plastikowym pojemniku, jeśli używasz blendera z funkcją zanurzania. Miksuj, aż składniki utworzą aksamitną, jednorodną masę (jeśli nie masz miksera o dużej mocy, najpierw zrób delikatny krem bez oleju, a następnie cienką strużką dodawaj olej, ciągle mieszając). Wstaw do lodówki na co najmniej jedną do dwóch godzin w celu schłodzenia.
uwaga: Jeśli dodajesz ocet, dodaj go na samym początku, razem ze wszystkimi składnikami. Kwestia octu w salmorejo jest dosyć złożona i wywołuje liczne dyskusje. Autentyczne starotestamentowe salmorejo rzeczywiście nie zawiera octu, jednak ocet jest często dodawany do salmorejo nawet w najlepszych restauracjach.
W międzyczasie ugotuj na twardo dwa jajka i pokrój je w kostkę o średnicy jednego centymetra. Przygotuj również małe kostki jamonu.
Schłodzone salmorejo rozlać do mniejszych miseczek i udekorować kostkami jajka, jamónem i cienką warstwą oliwy z oliwek.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!