Salmorejo - przepis na ulubione tapas

Salmorejo (czytaj salmorecho) to pyszny i orzeźwiający przecier pomidorowy przyprawiony wysokiej jakości octem winnym i surowym czosnkiem. Salmorejo wywodzi się z Kordoby, gdzie ubodzy pensjonariusze używali tej chłodzącej potrawy do walki z upałem i głodem (jeśli byli naprawdę biedni, musieli obejść się bez jajka i jamonu). Nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść po upalnym dniu na jednym z tarasów Kordoby pod drzewami pomarańczowymi i orzeźwić się kieliszkiem białego wytrawnego wina i miseczką salmorejo. Najlepsze w salmorejo jest to, że jest bardzo łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników, nawet u nas, i że smakuje nawet wtedy, gdy użyje się kilku zdechłych pomidorów, którymi  supermarkety lubią zasypywać nasz rynek. Zobaczysz, że wkrótce nie będziesz mógł się obejść bez genialnego połączenia pikantnych pomidorów i zaprawy octowej, wyrazistego smaku jamón, gotowanego jajka i aksamitnej oliwy z oliwek.

piątek, 26. lipca 2024
Witam, dawniej do salmorei dodawano surowe jajka, ubijane z olejem jak przy robieniu majonezu, mieszane z blendowanymi pomidorami, a później także pieczywo. Trzydzieści lat temu, kiedy mieszkałem w Kordobie, tak to było przygotowywane. Następnie, ze względów higienicznych, do mieszanki zaczęto dodawać jajka na twardo. Przygotowywaliśmy bez octu.
Zobacz oryginałZobacz tłumaczenie

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close