Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis kuchni katalońskiej z okolic Montserrat. Ugotowane do miękkości kawałki kurczaka w gęstym pysznym sosie będą miały zbawienny wpływ na Twój organizm. Kura podana w wolno gotującym się sosie razem z surową dojrzałą szynką zaskakuje niezwykle intensywnym smakiem oraz miękkim i soczystym mięsem. Jeśli lubisz szlachetne posiłki kuchni slow food, które mogą wzbogacić długie mroźne popołudnia, z pewnością pokochasz ten przepis.
Przepis: Kura a la Monserrat (gallina en pepitoria a la Montserrat)
Przygotowanie:
10 min.
Gotowanie:
90 min.
Razem:
100 min.
Porcja:
4
Składniki:
- Pół kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki (ok. 1,2 kg)
- 100 g pokrojonej w kostkę surowej dojrzewającej szynki
- 50 g smalcu wieprzowego
- 1 mała cebula
- szczypta szafranu
- 1-2 goździki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- bulion z kury lub kurczaka
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka z 2 ugotowanych jajek
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Umyć kurczaka zimną wodą i dobrze wysuszyć. Roztopić smalec na średnim ogniu w głębokim, dostatecznie dużym garnku i smażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Dodać cebulę i porcję suszonej szynki. Gdy cebula zacznie lekko zmieniać kolor, dodać czosnek i tymianek. Dobrze wymieszać i posypać 2 łyżkami mąki. Wymieszać ponownie i dodać wino. Ciągle mieszając, prawie zagotować wywar i dodać tyle bulionu, aby przykryć wszystkie kawałki kurczaka. Dodać sól, pieprz, goździki, trochę startej gałki muszkatołowej i szafranu.
- Gotować bez przykrycia na średnim lub małym ogniu, aż kurczak będzie miękki (1,5 do 2 godzin). Jeśli w garnku zabraknie płynu, dodać wody. Gdy kura będzie miękka, z dwóch żółtek gotowanego jajka i dwóch łyżek soku z garnka przyrządzić gęstą pastę w moździerzu i wymieszać ją dobrze w garnku. Sos powinien nabrać kremowej, gęstej konsystencji. Jeśli jest zbyt wodnisty, zwiększamy płomień i redukujemy płyny.
- Podawać z puree ziemniaczanym.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!