Przepis:  Małże św. Jakuba z pietruszkowym majonezem z oliwy z oliwek

O małżach św. Jakuba

Małże św. Jakuba (przegrzebki św. Jakuba) są królowymi zarówno muszli, jak i małży. Szczyt sezonu na świeże przegrzebki przypada na miesiące zimowe, ale zaczynają się one pojawiać już na początku października. W Hiszpanii są one uważane za luksusowe jedzenie, które zwykli śmiertelnicy spożywają tylko na specjalne okazje. Cena za kilogram małży nie jest aż tak wygórowana, ale udział mięsa w całej masie jest znikomy. Zwykle spożywa się tylko pyszny biały mięsień całego małża, a delikatny, ale gorzki pomarańczowy organ rozrodczy bywa wykorzystywany w tradycyjnych przepisach. Ten przepis to doskonały wstęp do każdego menu z owocami morza. Łączy delikatne mięso przegrzebka z aksamitnym majonezem z oliwy z oliwek.

Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!

On Top
Cart
Close
Back
Account
Close
Menu
Close