
Przepis: Ziemniak pieczony w piekarniku z oliwą z oliwek
Składniki:
- Duży ziemniak przecięty na pół wzdłuż
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól (pieprz)
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
-
Umyj i osusz ziemniak.
-
Przekrój ziemniaka wzdłuż na 2 połówki i na powierzchni każdej z nich zrób kilka nacięć o głębokości około 1 cm, tworząc kratkę.
-
Dopraw do smaku solą i oliwą z oliwek.
-
Posmaruj formę do pieczenia oliwą z oliwek i piecz przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości ziemniaka. Ziemniak powinien być miękki po przekłuciu i jednocześnie zarumieniony.
Kolejne opcje:
Pieczony ziemniak z oliwą z oliwek to tradycyjnie proste samodzielne danie. Obecnie jednak częściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni jagnięcej lub wieprzowej.
Można go również podawać jako tapa z czosnkowym majonezem alioli lub natrzeć mieszanką z oliwy z oliwek, drobno posiekanych liści pietruszki i startego na tarce czosnku.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!