Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Proces ten, który praktycznie nie zmienił się od wieków, pozwala nam cieszyć się wyjątkowym smakiem suszonego mięsa.
Chorizo to najpopularniejsze hiszpańskie salami. Występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Surowe, fermentowane lub suszone, pochodzące od świń rasy iberyjskiej lub białej, w osłonkach...
Dla wszystkich, którzy zastanawiają się, czy wybrać jamón z kością czy raczej bez kości, przygotowaliśmy poniższe porównanie. Choć pojedynek zakończył się remisem, to porównanie jasno pokazuje...
We frankistowskiej Hiszpanii jamón stał się ekskluzywnym, niedostępnym przysmakiem dla większości zubożałej ludności. Dlatego nazwa jamón ubogich była stosowana do podobnie przygotowywanych...
Jamón ibérico de bellota to prawdziwa superżywność. Korzystne działanie antyoksydantów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych łączy się ze wspaniałym smakiem.
Zgodnie z popularnym mitem, że tapas pochodzą z Meksyku, w populacji istnieją mity dotyczące tapas, o których być może nie słyszeliście. Podobnie jak Henryk Sienkiewicz, próbowaliśmy niektóre z...
Chociaż jesteśmy ekspertami w dziedzinie suszenia szynki, do niedawna nie mieliśmy wiedzy na temat suszenia szynki w warunkach środkowoeuropejskich. Myśleliśmy, że to niemożliwe. Dopiero chłopaki z...
Ajoperejil, czyli pietruszka i czosnek, to chyba najbardziej charakterystyczny ton dla całej andaluzyjskiej kuchni hiszpańskiej. Tutaj w połączeniu z krewetkami szybko usmażonymi na patelni.
Jaka jest główna różnica między wyprodukowanymi przemysłowo jamonami, które stale zalewają rynek hipermarketów, a jamonami wysokiej jakości, które w dużej mierze pozostają na rynku hiszpańskim?
W ciągu wielu lat spędzonych z jamonem spotkaliśmy się z wieloma uprzedzeniami i mitami, które regularnie pojawiają się na naszej drodze i nieco ją komplikują. Wymieniliśmy tutaj te najczęściej...