
Dla przejrzystości podzieliliśmy zalety i wady na sześć kategorii: sprzęt, trudność krojenia, smak, wygląd, przechowywanie i żywotność.
1. Sprzęt: 0-0
Wyposażenie to minus dla obu opcji. Jamón z kością wymaga stojaka, a jamon bez kości idealnie potrzebuje krajalnicę. Krajalnica jest droższa, ale bardziej uniwersalna (można na niej pokroić wiele innych rzeczy). Stojak na jamón jest stosunkowo tani, ale nie załatwi ci jednocześnie niczego innego. Jeszcze jedna uwaga: jamon bez kości można też pokroić na zwykłej desce do krojenia. Nie można jednak porównywać plasterków jamonu krojonych na desce do krojenia z plasterkami pokrojonymi na krajalnicy. Dlatego pomijamy tę możliwość przy naszym porównaniu.
2. Krojenie: 0-1
Gdy już będziesz miał sprzęt, łatwiej będzie ci kroić na krajalnicy. Krojenie na stojaku jest bardziej techniczne i zajmuje więcej czasu. Zwycięzcą w tej kategorii jest więc jamon bez kości.
3. Smak: 1-0
Trudno jest nam przyznać, ale w kategorii smaku wygrywa jamón z kością. Nic nie przebije świeżo pokrojonej szynki z kością. Świeżo pokrojony jamon bez kości jest znowu lepszy od swojego pokrojonego, pakowanego próżniowo kolegi, ale co poradzić, zwyczajnie nie dorównuje jamonowi z kością.
4. Wygląd: 1-1
Wygląd plasterka jest dość ważny dla jamona. Na krajalnicy nie można zrobić wiele złego. Oczywiście, jeśli ktoś umie to zrobić, ręcznie krojony jamón od kości zawsze wygląda lepiej. Więc jest remis.
5. Przechowywanie: 0-1
Z przechowywaniem jest ciężko. Kto ma suchą piwnicę lub spiżarnię, ten pewnie wolałby jamón z kością. Ale dla większości ludzi prawdopodobnie lepiej jest przechowywać jamon bez kości. Zajmuje on mniej miejsca, jest łatwiejszy w manipulacji, a przy krojeniu powstaje mniej odpadu. A więc 1-0 dla jamona bez kości.
6. Żywotność: 1-0
Natomiast trwałość jest mocną stroną szynki z kością. Wytrzymuje co najmniej 10 miesięcy przed otwarciem, potem 1 miesiąc na każdą stronę po otwarciu. Jamon bez kości po prostu nie może konkurować ze swoimi 5 miesiącami przed wypakowaniem z próżni. Po otwarciu odkostnionej szynki można przedłużyć jej żywotność poprzez ponowne pakowanie próżniowe lub przechowywanie w lodówce. Można o tym przeczytać tutaj. Pod względem trwałości, kość jest zwycięzcą. Kropka.
Remis: 3-3
Zarówno jamón z kością, jak i jamon bez kości otrzymali ostatecznie po 3 punkty. Podsumowanie znajduje się w poniższej tabeli.
Jamón z kością |
Jamón bez kości | |
---|---|---|
Sprzęt | 0 | 0 |
Krojenie | 0 | 1 |
Smak | 1 | 0 |
Wygląd | 1 | 1 |
Przechowywanie | 0 | 1 |
Żywotność | 1 | 0 |
Ogółem |
3 |
3 |