Ponieważ temat zdrowia i szczupłości jest w jakiś sposób związany z naszą branżą, postanowiliśmy zrobić mały test porównawczy. Jak wygląda sprawa mięsa pełnego tłuszczu kontra warzywa?
Kluczem do naszego wyboru były: mała przekąska, błyskawicznie podawana, bez konieczności chłodzenia, czyli możliwa do spożycia przy ognisku i na kajaku, poczęstunek do wina, piwa, sznapsa....
Zatem jeśli nasz kandydat, przysmak z suszonego mięsa, jest spożywany przez Hiszpanów głównie w barach przy winie, to nie znaleźliśmy bardziej odpowiedniego kandydata niż lokalne chipsy, gwiazdę każdego pubu czy imprezy.
A ponieważ test miał być jak najbardziej przyjazny, wybraliśmy popularny produkt z jednym składnikiem jednoczącym. Tak, były to chrupki warzywne o smaku soli morskiej. I jak to wszystko się skończyło?
Porównanie składników jamón ibérico i chipsów warzywnych
Jamón ibérico de cebo | chipsy buraki & seler | |
---|---|---|
Wartość energetyczna w 100 g | 330 kcal | 511 kcal |
Tłuszcze | 21,3 % | 38,3 % |
z czego nasycone kwasy tłuszczowe | 41,5 % | 18,7 % |
Węglowodany | mniej niż 0,1 % | 22,7 % |
- z czego cukrów | mniej niż 0,1 % | 20,5 % |
Białko | 34,5 % | 6,01 % |
Błonnik pokarmowy | 0,1 % | 25,59 % |
Sód | 1,16 % | 1,87 % |
Wynik?
Chipsy są roślinne, ale smażenie ich na oleju czyni z nich większą bombę kaloryczną niż byśmy się spodziewali. Zawierają one, co może być zaskakujące, 17% więcej tłuszczu niż jamón ibérico. Zaletą chipsów jest większy udział nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale w odniesieniu do tłuszczu całkowitego oznacza to, że podczas gdy jamón zawiera 8,6% tłuszczu nasyconego, chipsy zawierają mniej więcej porównywalne 7,2%. Niestety, cukru jest też znacznie więcej w chipsach niż w jamonie, a w jamonie prawie wcale. W przypadku chipsów znacznie lepiej sprawdza się błonnik, którego jamón z oczywistych względów nie posiada. Nadrabia to jednak super wysoką jakością białka, które dzięki długiej proteolizie w miarę dojrzewania jamóna staje się znacznie bardziej przyswajalne niż w przypadku zwykłego mięsa. Udział sodu (soli) w chipsach jest o ponad 60% wyższy niż w jamón. A podsumowanie? Z szacunku dla warzywnych chipsów wolimy nie komentować.
Uwaga: A kwestię witamin i minerałów pominęliśmy ze względu na brak informacji dotyczących witamin i minerałów w chipsach warzywnych. Jamón zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, E oraz witaminy z grupy D, jest naturalnym źródłem żelaza, wapnia, fosforu, cynku i magnezu.