Jamón i ziemniak to przyjaciele, sami się o tym przekonacie. Ten przepis jest ulubionym w górach Alpujarra, gdzie zarówno jamónu jak i ziemniakom wiedzie się dobrze. To najbardziej wiejska z rustykalnych kuchni, ale jeśli masz dobrą oliwę i dobry jamón, to na twoim talerzu wyląduje prawdziwy przysmak. Plasterki jamónu ostatecznie podgrzewa się na dopiero co ugotowanych ziemniakach, dzięki czemu wytapia się tylko tłuszcz jamónu i w pełni uwalniają się jego aromatyczne części.
Przepis: Pieczone ziemniaki z jamonem
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g jamon w plasterkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 dcl oliwy z oliwek
- garść posiekanych listków pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Ziemniaki pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm. Czosnek drobno posiekaj. W naczyniu do zapiekania dokładnie wymieszaj oliwę, czosnek, pietruszkę i ziemniaki, dopraw solą. Wstaw do piekarnika w najwyższej części, aby piec przez 7 minut, następnie wyjmij naczynie do pieczenia, poluzuj kromki tostowe za pomocą obracarki i odwróć je na drugą stronę. Piecz przez kolejne 7 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu zerkaj do piekarnika, aby powierzchnia ziemniaków nie przypaliła się zbyt mocno. Wyjmij naczynie do zapiekania z piekarnika i ułóż plastry jamona na wierzchu gorących pieczonych ziemniaków. Podawaj.
Napisz recenzję
Spodobał Ci się przepis? Chcielibyśmy poznać Twoją opinię!