
Jamón de bellota to eliksir młodości. To potwierdzone!
Regularne spożywanie szynki iberyjskiej de bellota powoduje spowolnienie procesu starzenia. Badanie przeprowadzone przez zespół kierowany przez profesor Paulę Mayoral z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Salamance potwierdziło to, co wszyscy w Hiszpanii przypuszczali. Jamón de bellota ma pozytywny wpływ na człowieka dzięki hamowaniu stresu oksydacyjnego.
Szynka iberyjska "żołędziowa" jest wysokiej jakości produktem zwierzęcym pochodzącym od rasy świń żyjących wyłącznie na Półwyspie Iberyjskim. Ponadto świnie te są karmione wyłącznie trawą i żołędziami (owocami dębu i innych drzew tego samego rodzaju). Szynka jest następnie produkowana przez najlepszych producentów przy użyciu wyłącznie ręcznego solenia i suszenia na górskim powietrzu. Profesor Mayoral wyjaśnia, że ważnym wynikiem badania są dowody pozytywnego wpływu spożycia tego typu szynki na stres oksydacyjny. Jest on winny za szereg procesów chemicznych w organizmie człowieka, które powodują choroby neurodegeneracyjne, takie jak Parkinson czy Alzheimer. Korzyści płynące ze spożywania jamonu iberyjskiego opierają się na wzroście całkowitej ilości substancji przeciwutleniających, w szczególności peroksydazy lub superoksydazy.
Spożywanie wysokiej jakości szynki wpływa na stres oksydacyjny, a sam mechanizm opiera się na wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i obecności niektórych substancji antyoksydacyjnych. Badanie przeprowadzono na grupie osób w wieku 71 lat i starszych, u których przez pewien czas spożycie 120 gramów mięsa zastąpiono taką samą objętością szynki iberyjskiej. Wyniki wykazały również, że spożycie to wiązało się z obniżeniem poziomu trójglicerydów w osoczu oraz średnio i ciśnienie krwi ogólnie. Badanie sugeruje ponadto, że u starszych pacjentów poddanych tej diecie obniżyło się ciśnienie krwi i cholesterol całkowity, natomiast częstość akcji serca i masa ciała nie uległy istotnym zmianom.
Nieves Palacios, członek Hiszpańskiej Rady Medycyny i Sportu, zwróciła uwagę, że tradycyjna kanapka w Hiszpanii, bocadillo, to tak naprawdę kompletne menu. Chleb dostarcza organizmowi węglowodanów, a dzięki szynce człowiek z kolei otrzymuje korzystne lipidy, białka, minerały i witaminy. Palacios stwierdza, że mięso iberyjskie jest bogate w witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Mięso to jest również łatwostrawne, dlatego jamón jest polecany jako idealna dieta dla sportowców.
Szefowa szpitala endokrynologicznego, Pilar Jimenez Diaz z Madrytu, dodaje: "Szynka jest źródłem białka o wysokiej jakości biologicznej, w 100 gramach znajduje się 43 gramów najlepszego białka".