- Kalmary opłukać pod bieżącą wodą. Skoncentruj się na mackach, które w zagłębieniach przyssawek mają pozostałości piasku.
- Następnie wyciągnij macki z głową i wnętrznościami z ciała w kształcie dzwonu.
Zdjęcie: Delikatnie odciągnij głowę od ciała. - Palcem wyciągnij resztki wnętrzności z ciała kałamarnicy. Wyciągnij i kość, przezroczystą, podłużną, przypominającą tworzywo sztuczne.
Zdjęcie: Kość kałamarnicy jest przezroczysta, elastyczna i wygląda jakby była wykonana z plastiku. - Należy pozbyć się powierzchniowej błony pigmentowej.
Zdjęcie: Błona powierzchniowa schodzi z łatwością. - Odetnij, lub w przypadku mniejszych kałamarnic, oderwij macki od głowy.
Zdjęcie: Kolorem czerwonym zaznaczono miejsca, w których należy uciąć lub oderwać macki. - Prawdopodobnie pozostanie ci tzw. pico (dziubek z twardej tkanki) na spodniej stronie macek. Ściśnij korzeń macek, a dziubek sam wyjdzie.
Zdjęcie: Spod macek należy wyjąć mały dziubek, który u większych okazów jest ciemny do czarnego. - Gotowe. Przed dalszym przygotowaniem kalmary należy dokładnie osuszyć.
On Top